Gå til sidens hovedinnhold

Han skal svømme hele Mjøsa på langs

Artikkelen er over 7 år gammel

Han har krysset den engelske kanal. Førstemann til å svømme Utsira-Karmøy og til å krysse Boknafjorden. Mandag svømmer Stian Vikra Mjøsa på langs. Det har ingen gjort før.

– Fetteren min, Olav Eik Jakobsen, ventet på nytt hjerte i flere år. Da han endelig sto fremst i transplantasjonskøen, var det for seint, og han døde bare dager etter operasjonen. Da jeg bestemte meg for å svømme over den Engelske kanal, bestemte jeg meg for å gjøre det for Stiftelsen Organdonasjon, forteller Stian Vikra.

– Mitt ønske er at flere skal få øynene opp for organdonasjon. I dag står flere hundre mennesker på venteliste for å få nye organer.

Det var nok få som trodde at 31-åringen fra Åkra skulle bli en av landets fremste havsvømmere i oppveksten.

– Jeg var dårligst i klassen til å svømme, og ble sammenlignet med en hvalross. For å bli marinejeger lærte jeg meg å svømme crawl, og fikk tredje beste tid på opptaket.

Etter marinejegertjenesten begynte Vikra å jobbe på Nordsjøen, og det var der han ble utfordret til å svømme den Engelske kanal.

– Jeg møtte opp på svømmetrening i Karmøy Svømmeklubb og trodde jeg var ganske god til å svømme. Men jeg ble parkert av 12-åringene, ler han.

Mandag 1. juli kaster han seg i vannet fra Skibladnerbrygga på Lillehammer. Ni dager senere skal han være i land ved Feiringklinikken.

– Den siste etappen snus, slik at jeg starter fra Minnesund og svømmer nordover. Det er mulig at jeg blir nødt til å snu flere etapper, for får jeg sterk motvind strøm imot, kommer jeg meg nesten ikke av flekken. Men sikkerheten er ivaretatt. Jeg har med meg mannskaper fra Østre Toten Røde Kors Hjelpekorps og Hurdal og Eidsvoll Røde Kors Hjelpekorps i følgebåt hele turen, i tilfelle jeg skal bli nedkjølt eller få andre problemer.

Det skjedde da han skulle svømme kanalen. Etter ti timer trodde han at han bare hadde en time igjen. Så snudde tidevannet. Det tok fire.

Hvorfor vil noen sette ut på en 100 kilometer lang svømmetur i vann som holder mellom 10 og 14 grader? For de aller fleste virker det som galimatias.

– Jeg trodde det var galskap å svømme kanalen inntil jeg gjorde det. Da brøt jeg en barriere. Som marinejeger får du flyttet grenser for hva du tror du kan og ikke kan. Mjøsa er en utfordring, og dessuten har ingen gjort det før. Dessuten er Mjøsa kaldere enn havet på denne tiden. Det blir en perfekt opplading til å krysse Lysefjorden, smiler han.

Du kan følge Stian Blikra på www.svomforlivet.no og på Facebook.

Kommentarer til denne saken