LILLEHAMMER: Wilhelm Molberg Nilssen er den siste gjenlevende distriktslederen i hjemmestyrken Milorg. Nok en gang møter han mai med å forberede tale til frigjøringsdagen. I år som i fjor skal han prege markeringen i fredsparken på Kvam i dag. Det skjer uten manus - med tindrende klar stemme.

- Jeg er i kjempeform jeg, sier den tidligere lektoren ved gymnaset i Lillehammer og forteller om de fine skiturene i Lillehammer-marka i vinter og hvordan han hver dag starter dagen med fem minutter morgentrim.

Viktig budskap

De siste dagene har det meste handlet om å forberede nok en tale.

- Okkupasjonshistorien, sitter, den har jeg levd meg inn i! Men jeg tenker nøye gjennom hva jeg skal si. Det er en viktig og betydningsfull dag med et viktig budskap, sier Molberg Nilssen.

- Vi lærte hva det vil si å være alliert. Begrepet hadde med seg en særegen positiv verdi ut av krigen. Norge var med på seierssiden som en alliert nasjon. Begrepet «Aldri mer 9. april», som oppsto etter nederlaget i 1940, står fortsatt. Det er ingen skrevet lov, den er ikke holdt noen folkeavstemning over den, men den gjelder fremdeles. Betydningen av å være alliert - å stå sammen - er like viktig i dag, sier Molberg Nilssen. Han som ser fram til turen til Kvam i dag.

- Å kjøre oppover Gudbrandsdalen i skjønne mai, landets festmåned, er en opplevelse. Det bringer fram mange følelser.

Færre flagg

Men 65 år etter frigjøringen er ikke lenger dagen like preget av norske flagg.

- Nei, dessverre har det blitt stadig færre flagg. Men 8.mai er og vil alltid være en viktig dag viktig i vår historie.

Han forteller om maidagene i 1945, om den allierte kommisjonen som kom til Lillehammer for å overlever ordren til den tyske øverstkommanderende Böhme, om 350.000 tyske krigsfanger og hva som møtte de 1.000 motstandsmennene i distrikt 23 i Milorg i Gudbrandsdalen - historien han har bevart for kommende generasjoner i sin egen bokutgivelse, «I Milorgs tjeneste» fra 1995.

Om nye generasjoners historieskriving om krigen håper Molberg Nilssen den ikke bærer preg av spekulasjoner.

- Jeg har vært i flere diskusjoner om krigshistorien med nye generasjoner. Uansett hvilken side de ser den fra, må historieskrivingen være dokumentert i sannheten, ikke i spekulasjoner. Problemet er at noe viskes ut etter hvert som tiden går, sier Molberg Nilssen.

Minn de falne!

Han håper frigjøringsdagen vil bli verdig markert med nye generasjoner den dagen krigsgenerasjonen er borte.

- Marker dagen på en anstendig og verdig måte, tenk over hva dagen står for. Og framfor alt; minn dem som falt for oss. I all framtid vil den dagen handle om dem. Det er mitt absolutt viktigste budskap også i talen i dag, sier han og viser til diktet «Bautaer», Per Sivle. Molberg Nilssen kan det utenat, som så mange andre dikt.

- Jeg er glad i Sivle. Og den største bautaen står nettopp i fredsparken på Kvam; minnesmerket, hvor 51 navn er meislet inn. De fikk ikke oppleve friheten, men de har en større andel i den enn noen av oss levende.