LILLEHAMMER: Astma- og Allergiforbundet varsler om at bjørkepollensesongen er i gang.

Finværet i forrige uke har framskyndet bjørkepollensesongen blant annet på Østlandet.

Fra og med fredag 22. april var det meldt om bjørkepollenspredning på Østlandet, Sørlandet og i Rogaland, hvilket betyr at en halv million nordmenn går utfordrende tider i møte, da bjørka regnes som verstingen, og bjørkepollensesongen er den tøffeste for allergikerne.

Les også: Vaksineres mot pollenallergi

Astma- og Allergiforbundet (NAAF) melder at årets første spredning av bjørk kom noen dager tidligere enn ventet, men at det er innenfor normalen. NAAF forventer at det blir en normal sesong. Sesongen for bjørk starter som regel på Østlandet mot slutten av april. Sesongen kan strekke seg helt til midten av juni i Nord-Norge, samt i fjellet i Sør-Norge.

Se også: Pollenkalender

– Når bjørkepollenspredningen først starter og det er fint vær, går det ganske fort. Bjørka er verstingen fordi den finnes over hele landet i forskjellige varianter. Det vil si at pollenet er over alt. I tillegg sprer den mye pollen, og det er også mye allergener i pollenet. Bjørkepollenet er derfor ganske heftig, sier Hallvard Ramfjord, pollenforsker i NAAF i en pressemelding.

Les også: Antall pollenallergikere øker

Har du ikke startet medisineringen, anbefaler Astma- og Allergiforbundet at du starter øyeblikkelig.

– Medisinene har ikke full effekt før etter cirka en uke, men du vil ha noe effekt med en gang, sier Lene Gunvaldsen, kommunikasjonsrådgiver i Astma- og Allergiforbundet.

10 gode pollenråd

Les også: – Gi pasientene valget

Les også: Bruker nåler mot pollenallergi