Pollensesongen er ikke i gang i vårt distrikt enda, men for mange er det tradisjon å pynte bordet med gåsunger til påske, noe som kan skape problem for pollenallergikere. Også blomstene kan gi allergitrøbbel, skriver Astma- og Allergiforbundet (NAAF) i en pressemelding.

Påsken er gjerne blomstringstid for selje (salix), også kalt gåsunger eller kattelabber. Disse er populær bordpynt i hytter og hus, men bør unngås der det er pollenallergikere til stede. Hver femte person med bjørkepollenallergi reagerer nemlig også på seljepollen.

Påskeliljer og tulipaner er fine og gule og forbindes gjerne med påsken, men for noen kan også disse skape problemer, særlig når de tas inn. Blomstene er sterkt duftende, og særlig påskeliljer kan gi overfølsomhetsreaksjoner.

Les også: Bruker nåler mot pollenallergi

Ute er det som regel ingen problemer å pynte verken med gule påskelinjer og tulipaner. Inne er gule, duftfrie roser et godt alternativ.

Direkte kontakt med planter og særlig løkplanter som tulipaner, og påske- og pinseliljer, kan også gi hudreaksjoner som håndeksem, særlig hos dem som arbeider med plantene i det daglige.

På sin nettside gir NAAF tips til en allergivennlig påske, blant annet om trygge påskeblomster og hvordan man skal passe eksemhud i påskesol og tips om eggefri påskemat og allergitrygt påskegodteri.