- Bli Luftagent

Skoleelever skal forske på inneklimaet i eget klasserom. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Skoleelever skal forske på inneklimaet i eget klasserom. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Norges Astma- og Allergiforbund vil ha med skoleklasser på 5.–7. trinn over hele landet til å delta i et unikt forskningsprosjekt.

DEL

Mandag 4. september lanserte Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) prosjektet Luftagentene, der skoleelever ved hjelp av måleapparater og digitale verktøy skal forske på inneklimaet i eget klasserom.

Formålet med prosjektet er at elever i 4.–7. klasse skal forske på inneklima i eget klasserom, og på den måten få økt kunnskap om inneklima.

De skal så forske på hva som gir dårlig inneklima, hvordan de kan forebygge, forbedre og påvirke inneklima selv. De får utdelt en måler, og skal se hva som skjer for eksempel når de åpner et vindu, og hvordan søppel, parfyme og andre lukter påvirker inneklimaet, skriver NAAF i en pressemelding.

Kampanjen er nasjonal, og skoler over hele landet er med.

- Elevene fortjener godt læringsmiljø

- Vi er kjempeglade for at skoler over hele landet vil være med på Luftagentene! Dagens elever er morgendagens arbeidstakere. Ved å gi elevene kunnskap om innemiljøets betydning for både helse og læringsevne, er håpet at dette på sikt skal føre til automatiserte handlinger på lik linje med å ta på bilbelte for å redusere antall skader i trafikken. Skolen er elevenes arbeidsplass og de fortjener å ha et godt inneklima og et godt læringsmiljø, sier prosjektleder Bente Norum i NAAF.

- Ni av ti kommuner gjør ikke nok for inneklima i skoler

Utgangspunktet for igangsetting av prosjekt Luftagentene har blant annet vært Arbeidstilsynets tilsynsprosjekt fra 2009 til 2012 som avdekket at det sto dårlig til med bygningsvedlikehold og inneklimaet ved mange av landets skoler, og at ni av ti kommuner ikke gjør nok for å sikre et forsvarlig inneklima i skolene. 

– Mange vet at dårlig inneklima bidrar til redusert allmennhelse og er skadelig for personer med astma og allergiplager. Det er vel dokumentert, men de fleste vet ikke hvordan inneklimaet påvirker prestasjonene våre. Ifølge amerikanske og danske forskningsrapporter reduseres læringsevnen og prestasjonene med 17–30 prosent ved dårlig inneklima, sier Norum.

Artikkeltags