Helårsallergi et økende problem: 1 av 3 østlendinger plages ukentlig av nysing

OSLO  20150409.
Forkjølelse, pollen, nys, allergi hoste. Mann nyser.
illustrasjon
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
NB! Modellklarert

OSLO 20150409. Forkjølelse, pollen, nys, allergi hoste. Mann nyser. illustrasjon Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix NB! Modellklarert Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

.

DEL

(AMTA.NO) Allergikere utfordres ikke bare i pollensesongen. Én av tre østlendinger plages av nysing hver eneste uke, og like mange sliter månedlig med tett eller rennende nese og kløende øyne.

Mange østlendinger sliter med allergiske symptomer jevnlig hele året. Det viser en fersk undersøkelse utført av analysebyrået YouGov på vegne av Allergiguiden. Tett, rennende og kløende nese samt nysing og kløende øyne er de symptomene allergikere på Østlandet kjenner oftest på, og det skjer ikke bare i pollensesongen.

Allergiske reaksjoner på allergener vi omgir oss med hele året kalles helårsallergi. Mange forveksler det med forkjølelse. Parfyme, dyr og husstøvmidd er eksempler på helårsallergener som kan føre til allergiske symptomer som tett og rennende nese, kløe i nese og øyne, rennende og røde øyne, nysing, plager i luftveiene og hudplager.

Til tross for at de opplever symptomer året rundt, er det ikke alle helårsallergikere som gjør noe med problemet.

Les også: Sprøytestikk for pollenallergikere

For få oppsøker lege

Hele én av ti østlendinger med luftveisallergi lar være å bruke medikamenter for å lindre symptomene. To av ti luftveisallergikere på Østlandet tar reseptfrie medisiner eller får alternativ behandling mot allergien sin. Allergikerne som ikke har vært hos lege for å diagnostisere og behandle allergien sin oppgir flere ulike grunner. De viktigste årsakene, ifølge undersøkelsen til Allergiguiden, er at de føler at de ikke har sterke nok symptomer, at det er for dyrt og at det er for lang ventetid.

Avdelingsleder ved øre-nese-hals-avdelingen ved Sørlandet sykehus og professor ved Universitetet i Bergen, Sverre Steinsvåg, anbefaler helårsallergikerne å oppsøke lege.

– Allergikere har i dag tilgang til effektive medisiner. Lokalbehandling med nesespray med en kombinasjon av antihistamin og kortison, eventuelt kun kortison alene gir ofte svært god effekt. Det beste du kan gjøre som allergiker er derfor å gå til lege. Videre er det viktig å rette søkelys mot allergi hele året, ikke bare i pollensesongen. Mye tyder nemlig på at allergi er et økende problem på Østlandet, sier Steinsvåg.

Les også: Vaksineres mot pollenallergi

Forkjølelse eller helårsallergi?

Hvis du opplever allergiske symptomer jevnlig, men tror du er forkjølet, kan det føre til at du ikke håndterer problemet på riktig måte. Dersom du eksempelvis tror at du har en forbigående forkjølelse, er det lett å tenke at du ikke trenger å gå til lege. Dr. Steinsvåg mener det er viktig å få stilt rett diagnose.

– Det finnes flere forskjeller mellom allergi- og forkjølelsessymptomer, men det kan likevel være vanskelig å finne ut av. Har du symptomer som tett nese, nysing og kløe i øynene over lang tid, anbefaler jeg å oppsøke en lege for utredning og diagnostisering. Det er viktig å ta slike symptomer på alvor, for ubehandlet allergi kan lede til astma, forteller Steinsvåg.

Les også: Atsjo: Årets første pollenvarsel er sendt ut

Slik kan du skille mellom allergi og forkjølelse

  • En grei huskeregel er at nysing ved allergi har en tendens til å komme som perler på en snor, kanskje tolv nys på rad, uten pause. Forkjølelsesnys kommer gjerne mer spredt.
  • En forkjølelse avtar som regel i løpet av én eller to uker. Allergisymptomer kan vare mye lengre dersom du stadig vekk utsettes for allergener.
  • Snørr som følge av allergi er ofte tyntflytende, mens forkjølelsessnørr er tykkere.
  • Det er vanlig med feber når du er forkjølet – et symptom som vanligvis ikke forekommer ved allergi.
  • Ved allergi er det vanlig med røde, kløende øyne eller at det klør i nesen, mens dette ikke er vanlig ved forkjølelse.

Fakta om helårsallergi: 

Artikkeltags