Moren til 13-åring tiltales for grov omsorgssvikt

Jenta ble funnet død i denne hytta på Beitostølen nyttårsaften. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Jenta ble funnet død i denne hytta på Beitostølen nyttårsaften. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Moren til den 13 år gamle jenta som ble funnet død på Beitostølen nyttårsaften, er tiltalt for grov omsorgssvikt. Blant annet skal hun ha bedt jenta ta på seg vekter da barnevernet skulle veie henne.

DEL

Tiltalen er tatt ut av Hedmark og Oppland statsadvokatembeter.

Moren til jenta ble siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge etter at jenta trolig døde av avmagring. Moren har hele tiden nektet straffskyld.

Avslo anbefalinger

Ifølge tiltalen avslo moren blant annet tilbud og anbefalinger fra spesialisthelsetjenesten. Hun skal ha unnlatt å ta med jenta til helsekontroller hos fastlege til tross for at slike kontroller var en forutsetning da jenta ble skrevet ut fra sykehus.

Moren skal også ha sendt henne en SMS der hun ha henne ta på seg vekter og løse klær i forbindelse med at barnevernet skulle gjøre en veiing.

BMI på 8,8

I tiltalen konkluderer statsadvokat Arne Ingvald Dymbe med at jenta døde som følge av avmagring, eventuelt i kombinasjon med nedkjøling. Hun hadde en kroppsmasseindeks (BMI) på 8,8 da hun døde 31. desember 2015. Alt under 18,5 i BMI regnes som undervektig.

Etter at den 13 år gamle jenta døde, har moren og familien fortalt at mangeårig mobbing var årsaken til den unge jentas spiseforstyrrelser. Fylkesmannen i Oslo og Akershus undersøkte saken og konkluderte med at både skoler og kommunen hadde strukket seg svært langt for å følge opp jenta, men konkluderte også med at formelle prosedyreregler ikke var fulgt.

Forsvarer til 13-åringens mor: – En kvalifisert skivebom

Den nå tiltalte moren sammen med forsvarer Aasmund Olav Sandland under et fengslingsmøte i Gjøvik tingrett. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB scanpix

Den nå tiltalte moren sammen med forsvarer Aasmund Olav Sandland under et fengslingsmøte i Gjøvik tingrett. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto:

Tiltalen mot moren til den 13 år gamle jenta som døde på Beitostølen, er enkelthendelser tatt ut av sin sammenheng, mener forsvareren hennes.

– Etter min oppfatning framstår tiltalen som en kvalifisert skivebom, sier advokat Aasmund Olav Sandland til NTB.

– Den er fragmentert i formen. Enkelthendelser er tatt ut av sin sammenheng. Vi snakker om en mor som har jobbet mot skole, barnevern og helse gjennom mange år, fortsetter forsvareren.

Moren har hele tiden nektet straffskyld og gjør det nå på alle tiltalens punkter, opplyser han.

Den 13-årige jenta ble funnet død i ei hytte på Beitostølen 31. desember 2015. Moren er tiltalt for grov omsorgssvikt. Ifølge tiltalen, som kom torsdag, avslo hun tilbud og anbefalinger fra spesialisthelsetjenesten. Hun skal også ha unnlatt å ta med jenta til helsekontroller hos fastlege til tross for at slike kontroller var en forutsetning da jenta ble skrevet ut fra sykehus.

Tilsyn ikke avsluttet

Etter at jenta døde, har familien fortalt at mangeårig mobbing var årsaken til den unge jentas spiseforstyrrelser.

Etter dødsfallet iverksatte fylkesmennene i Oppland og i Oslo og Akershus gransking av hvordan 13-åringen ble behandlet av helsetjeneste, skole og barnevern. Barnevernet i Bærum og Valdres fikk skarp kritikk, mens granskingen konkluderte med at skolene hadde strukket seg langt i oppfølgingen, men at formelle prosedyreregler ikke var fulgt.

Statens helsetilsyn undersøker forholdene rundt helsehjelpen jenta fikk, men tilsynet er ikke avsluttet ennå. Politiet har ikke endelig konkludert i spørsmålet om det skal startes etterforskning av andre etater.

Fakta om 13-åringen som døde på Beitostølen

 • En 13 år gammel jente ble funnet død på en hytte på Beitostølen i Valdres nyttårsaften.
   
 • Obduksjonsrapporten viste at hun døde av avmagring.
   
 • Moren til jenta ble siktet for grov omsorgssvikt. Hun er nå tiltalt.
   
 • Fylkesmennene i Oslo og Akershus og i Oppland mener det ble begått lovbrudd i behandlingen av 13-åringen hos barnevernet i både Bærum og Øystre Slidre.
   
 • Dødsfallet utløste gransking av tre skoler hvor jenta hadde vært elev. Rapporten konkluderte med at skolene hadde gjort mye for 13-åringen, men de fikk likevel kritikk for at prosedyreregler ikke var fulgt.
   
 • Statens helsetilsyn har også åpnet tilsynssak mot behandlere i helsevesenet, men denne er ikke avsluttet.
   
 • Historien til 13-åringen kommer ut som bok i høst. Forfatteren Jon Gangdal har brukt jentas dagboknotater til å fortelle om livet hennes i boka som kommer ut på Aschehoug forlag i oktober.

(©NTB)

Artikkeltags