Huskjøper Christoffer Bakken Flaten ønsker handelen omstøtt fordi det angivelig skal spøke i huset. Den uken møtte han selger Linda Skriubakken i Nord-Gudbrandsdal tingrett.

Medium fotograferte

Et moment i rettsaken var mor til kjøper, Kjellaug Bakken, som sammen med et lokalt medium sjekket huset.
I retten ble det forklart at vedkommende greide å fotografere det han kalte energikuler – eller en slags tilværelse av spøkelser.

Egil Blakarstugun fra Sør-Fron, er det omtalte mediumet. Han forteller GD om sin opplevelse i huset.

- Da jeg kom inn i huset ble jeg veldig svimmel og tungpustet. Jeg merket en dragning mot kjøkkenet i andre etasje.
Jeg kunne fornemme energien fra en mann og en kvinne som lå igjen i huset.

- Videre kjente jeg flere kalde punkter i huset. I kjelleren fikk jeg med det blotte øye se svevende orber. Totalt fikk jeg tatt tre bilder av dem, forteller Blakarstugun.

- Det startet i barneårene

I følge Blagarstugun selv har han siden barneårene hatt helt spesielle evner:
Han kan fornemme åndelige krefter, er klarsynt og har helbredende evner som håndspålegger.

- Dessverre er mobilen jeg tok bilder med i det aktuelle huset nå ødelagt. Jeg har telefonen, men den er helt død, opplyser Blakarstugun.

- Men jeg har andre bilder av tilsvarende fenomener jeg faktisk har tatt hjemme hos meg selv. Fotografiene er tatt med et digitalt Casio kompaktkamera, sier Blakarstugun.

GD får bildene oversendt, og de viser noe som ligner?støv?eller lysbrytninger i kameralinsen.

- Ja, noen sier det er støv men innenfor den alternative bevegelsen så er «orber» et begrep, som flere har opplevd, sier Blakarstugun.

Se flere bilder av «spøkelser» her

GD undersøker begrepet orber eller «orbs» ved hjelp av internett. Ganske riktig er det svært mange meninger om hva dette er. Noen mener det er svevestøv, andre vanndråper. Ikke så rent få mener at dette - det er åndelige energier.

NRK har i TV-serien «Folk i Farta» skildret noen som hevder de fotograferer orber ved pyramidene i Egypt. Og de ligner veldig på orbene som er fotografert hos Blakarstugun.

- Orbene kan være synlige for det blotte øye for de som har evnen til å se dem. Andre ganger er de kun synlige på fotografi. De kan være så store som omkretsen av en paraply eller som små fluer. Av og til kan du se symboler eller ansikter i dem, forklarer Blakarstugun.

Kritiske GD-fotografer

GD-fotografene Silje Rindal og Torbjørn Olsen har gjort sin vurdering av bildene til Blakarstugun:

- En lysstripe inn på ett av bildene tyder på at det er en lysbrytning. Men like fullt stusser jeg over den markerte kanten på flere av boblene. Støv på kameralinser gjenspeiles ikke slik, men framstår mer som rusk og utydeligheter. Jeg vet ikke hva det er, men tror ikke det er noe overnaturlig, sier Torbjørn Olsen som selv ikke har sett noe slikt på sine bilder.

Silje Rindal kjenner til begrepet orber og har en bok om fenomenet.

- Riktignok har jeg ikke lest den, sier Rindal som også stusser litt over bildene til Blakarstugun.

- Reflekser i kameralinser er ofte mer symmetriske, men her er de spredd utover. Spesielt undrer jeg over bildet som viser den gulaktige boblen med kant rundt, sier Rindal.

Begge fotografene sier de vet for lite om forholdene som bildene til Blakarstugun er tatt under.

- Derfor kan vi ikke gi noen god analyse eller si noe sikkert om hva dette er, sier de to GD-fotografene.