Gå til sidens hovedinnhold

Hestehviskerens hemmelighet

Artikkelen er over 10 år gammel

Stina Herberg reiste til Karibia, fant en flokk ville hester og temmet dem. Nå forsøker hun å lære andre å forstå hesten ved hjelp av kroppsspråk og kommunikasjon.

Vi befinner oss på Vollgården ponnistall blant sauer, høner, hunder og hester. Det lukter friskt av hestemøkk, i bakgrunnen høres summende stemmer.

Ute på banen står Stina Herberg sammen med tre av deltakerne, én av dem eier hesten som tusler forvirret rundt. Jentene står i ring og har alle et lager av gulrøtter i lommene.

- Hestehvisking handler ikke mye om hvisking, men om positiv trening av dyr, å lære å forstå hesten, og ikke bruke tvang, men kommunikasjon, sier Herberg i det hun småløper forbi gjerdet.

Frihetsdressur

Hun roser hesten og gir klare kommandoer.

- Gå dit, sier hun rolig mens hun vifter armene høyt i været og peker ut retningen.

Hesten adlyder og går videre til neste person i ringen.

- Vi arbeider med hesten løst. Målet med frihetsdressur er å oppnå bedre kontakt med hesten. Når hesten kan velge hva den vil være med på, må vi jobbe ekstra hardt for å oppmuntre og motivere hesten til å lære.

Ideen er at trening skal være gøy for både hest og eier.

- Det brukes altfor mye vold og harde metoder i hestetrening. Det er mange som ikke skjønner at det er mulig å få hesten til å gjøre noe uten å sparke den i siden eller piske den på rumpa, sier hun.

Fra Rjukan til Karibia

Jenta som har reist halve jorda rundt for å holde kurs på Lillehammer, bor i Karibia, men er opprinnelig fra Rjukan i Telemark.

Det var da hun fikk jobb som skoleleder på øya St. Vincent, at interessen for denne typen hestetrening grodde fram. Hun oppdaget en flokk på syv villhester som hadde blitt forlatt av sin tidligere eier, og tok dem til seg.

- Flere av hestene var kraftig traumatisert. Jeg trodde jeg hadde peiling på hest, men ante ikke hva jeg skulle gjøre for å temme disse hestene, derfor søkte jeg hjelp og fikk svar fra amerikanske Carolyn Resnick.

Leser hestens tanker

Det er hennes metoder Herberg nå underviser verden rundt. Det finnes sju trinn eller øvelser som skal bidra til å oppnå kontakt med hesten.

Ett av dem handler om å være sammen, dele territorium uten å kreve noe, et annet om å la hesten hilse på deg, ikke bare buse fram og taue den av gårde.

- Ved å snakke rolig, lytte og observere hvilke signaler hesten gir, vil du være i stand til å lese hva hesten tenker, forteller Herberg.

Det var Kristina Walle Havrevoll, ei hesteinteressert jente fra Lismarka, som fikk hestehviskeren til Lillehammer.

- Jeg meldte meg på kurs og foreslo å ha det her. Nå gleder meg til å bruke det jeg har lært på hestene mine hjemme, sier Havrevoll.

Til våren drømmer hun om å reise til Karibia for å være praktikant hos hestehviskeren.

- Jeg synes frihetstrening er utfordrende. Jeg ønsker virkelig at hesten skal komme til meg fordi den har lyst og at vi får et forhold til hverandre som bygger på positivitet, sier hun.

Lek og lydighet

På banen har jentene gått i gang med en ny lek. Ved å berøre ballen får hesten belønning i form av gulrøtter.

Vanskelighetsgraden øker ved å trille ballen fortere slik at hesten må trave etter for å følge med. Herberg løper av gårde og forklarer samtidig. De 20 kursdeltakerne ler av iveren hennes.

- Hesteeiere vil få mye igjen for å trene mer på lydighet, tror Jeanette Olsen, som har kommet fra Skarnes i nærheten av Kongsvinger for å høre på hestehviskeren.

Fra tidlig lørdag morgen til søndag ettermiddag har deltakerne bodd sammen og fått undervisning i form av teori, og praksis på banen. De er ikke i tvil om at intensiv kursing gir ny motivasjon.