Gå til sidens hovedinnhold

Historisk julesus

Artikkelen er over 13 år gammel

30 dager - 725 timer - 43515 minutter.......igjen til jul.

I den skrivendes stund er det altså 30 dager eller 725 timer eller 43515 minutter igjen til jul - kortere sagt: bare en måned.

Lillehammer har i løpet av helgen fått sin historisk julebekledning opp å stå og vi kan nok en gang spasere julete under gule stoffstjerner og grønne girlanderne. De finnes både i Storgata, i Elvegata og i Kirkegata.

Historien

- Lillehammer fikk julegate første gang i 1930, sier tidligere GD-journalist Krisitan Hosar som har skrevet handelsstandens historie (2002)

- Forslaget kom fra arkitekt Fredrik Pettersen som blant annet tegnet parkkafeen og gartner Ole Skjerven sto i mange år for det praktiske arbeidet med å få bar, stjerner og lamper på plass. I 1979 overtok plastikkgirlanderne. Granbar ble for kostbart og arbeidskrevende og det var vankelig å få noen til å binde slike granbargirlandere.

- Det var litt avisdiskusjon den gang plastikken overtok, sier Hosar, men ellers har det ikke vært mye diskusjoner omkring disse girlanderne.

Tennes lørdag

Selve julegateåpningen skjer først på lørdag. Da er det tradisjonsrike nissetog på veg gjennom byen.

- Og mens vi går gjennom Storgata så tennes grana på Sigrid Undsets plass og på Lilletorget, samt lyset i de grønne girlanderne som preger gata bortigjennom. Deretter samles vi rundt grana på Stortoget og teller ned til at den tennes klokken tolv, sier Tove Myhren i Lillehammer Sentrumdrift AS.

Etterpå blir det som så mange år tidligere gang rundt treet og litt underholdning. Også i år titter bynissene fram med noe godsaker oppi sekken.