Hjelpekorps gjennom isen

Beltevognen til Roar Skaugen ( i midten) sitter fast i isen i Rondane etter en redningsaksjon i natt. Skaugen i samtale med politibetjent Rolv Mallaug, Kjetil Eide og Sjur Lindby i Otta Røde Kors Hjelpekorps.

Beltevognen til Roar Skaugen ( i midten) sitter fast i isen i Rondane etter en redningsaksjon i natt. Skaugen i samtale med politibetjent Rolv Mallaug, Kjetil Eide og Sjur Lindby i Otta Røde Kors Hjelpekorps. Foto:

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Medlemmer i hjelpekorpset på Otta måtte natt til fredag forlate en beltevogn som gikk gjennom isen i et myrområde like ved Rondvassbu Turisthytte.

DEL

RONDANE: Bandvognen tilhører turistvert Roar Skaugen i Smukksjøseter Fjellstue. Han ble rekvirert av politiet for å hente ut brannmannskapene og de engelske soldatene som tidligere på natten hindret en storbrann i Rondvassbu.

Fast i isen

Skaugen trosset uværet og nattemørket da han på rekordraske 45 minutter kjørte fra Smuksjøseter innenfor Høvringen til Mysuseter, der han en time før midnatt plukket opp Kjetil Eide og Sjur Lindby i Otta Røde Kors Hjelpekorps.

Ved hjelp av GPS, fulgte de vinterruten innover til Rondvassbu, og de var nesten kommet fram til turisthytta da bandvognen gikk gjennom isen i et myrområde. Under snøen var det en stor dam med vatn. Skaugen frykter at det har kommet vatn inn i motoren. Det kan bli en tidkrevende bergingsaksjon å få beltevognen ned fra fjellet.

Ingen ble skadet i uhellet. Fra en topp i nærheten, kunne Kjetil Eide varsle politiet som sendte ut en ny snøscooterpatrulje fra hjelpekorpset. Knappe to timer etter midnatt, var alle som hadde deltatt i den dramatiske aksjonen i Rondvassbu, tilbake på Mysuseter.

Røyk fra vindu og dør

Hyttevert Jon Ymbjørgøyen sier til gd.no at det var den snarrådige og store innsatsen til de britiske soldatene og brannmannskapene fra Otta som hindret storbrann i Rondvassbu. Sju soldatkamerater kom fra Dørålen da de oppdaget at det kom røyk ut fra døra og vinduet på selvbetjeningshytta. De klarte å dempe brannen med snø. I tre harde timer holdt fire av soldatene brannen i sjakk. Tre gikk for å ringe etter hjelp.

Da politi og brannmannskaper fra Otta kom til, var det åpne flammer. Brannen har startet i doen, som ligger i et eget rom med egen inngang. Toalettet er totalt utbrent, opplyser Jon Ymbjørgøyen.

Avhør i natt

Hele selvbetjeningshytta har fått store brann-, røyk og vannskader. I natt antydet Ymbjørgøyen at bygningen er totalskadet.

Slik vindretningen var i går kveld, var det aldri fare for hovedbygningen i Rondvassbu. Men vinden kunne raskt skiftet retning. Da kunne det straks blitt verre for hele hytteanlegget til Den Norske Turistforening.

Utrykningsleder Tom Are Nilstad Dahl sier at brannmannskapene brukte 12 brannslukkingsapparat. I tillegg pumpet de vatn fra en åpen råk i Rondvatnet.

Politiet har sikret seg gjesteboken i selvbetjeningshytta. I natt satt de britiske soldatene i politiavhør for å forklare hva de opplevde da de kom fram til hytta.

Rondvassbu er DNT Oslo og Omegns største hytte i Rondane. Rondvassbu ble bygd i 1903, og ble kjøpt av DNT i 1929. Siden har hytta blitt utvidet og restaurert en rekke ganger.

Artikkeltags