Claudia (19) får likevel delta på leir

SKOLEFLINK: Det er uklart når Claudia Njoki (nærmest) får reise fra Kenya, men hun rekker trolig ungdomsleieren i regi av Lions. Foto: Privat

SKOLEFLINK: Det er uklart når Claudia Njoki (nærmest) får reise fra Kenya, men hun rekker trolig ungdomsleieren i regi av Lions. Foto: Privat

Artikkelen er over 3 år gammel

Claudia Njoki (19) fra Kenya fikk først avslag på søknad om å delta på en fredsleir i Norge. Nå har Utlendingsdirektoratet gjort om på vedtaket.

DEL

 – Jeg er kjempeglad, sier Einar Lyngar, som er en av dem som står bak invitasjonen. Han har ikke fått overbrakt den gode nyheten til Claudia Njoki ennå, men håper å få snakket med henne på telefon i løpet av kvelden.

Vokst opp på barnehjem

GD omtalte saken første gang sist fredag. Claudia Njoki er foreldreløs og har vokst opp på barnehjem. Lions Ringsaker har finansiert utdannelsen hennes. Claudia er beste elev ved skolen der hun går og er spesielt invitert til å representere Kenya på ungdomsleieren Lions Camp Exploriance som foregår i Hedmark og Oppland fra 22. juli. Vertskapet har også invitert henne til andre arrangementer under oppholdet i Norge.

Også NRK har omtalt saken

Mye dokumentasjon

Skuffelsen var stor da ambassaden i Nairobi avslo visumsøknaden, blant annet begrunnet med at det var fare for at hun ikke ville vende tilbake til Kenya etter oppholdet. Claudia klaget på vedtaket, og Lions har fulgt opp saken med en intensiv utveksling av dokumentasjon.

– Jeg hadde aldri trodd at det skulle være et så trangt nåløye for å komme inn i Norge, sier Einar Lyngar.

- Må evaluere prosessen

– Har Lions lært noe av denne prosessen?

– Ja. Lions Norge har tre internasjonale leire for ungdom hvert år. Vi har fått signaler om at det har vært problemer med visum for andre deltakere også, særlig de fra fattige land. Vi må evaluere prosessen i ettertid, sier Lyngar.

Jeg hadde aldri trodd at det skulle være et så trangt nåløye for å komme inn i Norge.

- Manglet nødvendig dokumentasjon

Enhetsleder Synne Kjeka Namtvedt i Utlendingsdirektoratet (UDI) sier følgende i en e-post til GD: 

"Jeg kan nå informere om at vi har valgt å omgjøre utenriksstasjonens vedtak i denne saken, og Claudia Njoki får innvilget visum til Norge. Vi har valgt å prioritere en rask behandling av klagen, på bakgrunn av anmodning fra søker, samt at arrangementet starter den 15.07.17. Bakgrunnen for vår omgjøring er at all nødvendig dokumentasjon i saken nå har blitt tilsendt oss fra arrangøren. Disse opplysningene forelå ikke før etter at vi fikk klagen oversendt fra ambassaden.Ettersom de formelle kravene nå er oppfylt anser vi at formålet med arrangementet virker seriøst, og at søker med sin bakgrunn derfor bør få innvilget visum".

- Viktig å sette seg inn i reglene

- Hvilket råd vil du gi til privatpersoner eller organisasjoner som skal invitere gjester til opphold i Norge?

Det viktigste er at man setter seg godt inn i reglene for hva som gjelder for akkurat den personen du ønsker å invitere før man søker. Det er bedre å bruke litt ekstra tid på dette, enn å finne ut i etterkant at man har misforstått noe eller glemt av noe i søknadsprosessen. Vi prøver å legge til rette for at alt skal gå smidig, men vi er avhengig av at vi har all nødvendig dokumentasjon.

- Er det noen «huskeregler» for å unngå å overse  kravene til dokumentasjon?

Hvis man går inn på våre nettsider, finnes det en funksjon der hvor man kan legge inn basisinformasjon, som for eksempel hvilken nasjonalitet søkeren har. Man kan velge hva slags grunn man har for å reise til Norge, og dermed finne tilpasset informasjon for akkurat den søkeren, inkludert lenke til en liste over hvilke dokumenter man må levere, sier Namtvedt.

Uvisst når

UDI opplyser i en e-post representanter for vertskapet at det er den norske ambassaden i Nairobi som tar seg av den praktiske delen videre. Ambassaden har i skrivende stund ikke svart på GDs henvendelse om hvor lang tid det vil ta før Claudia Njoki kan sette seg på flyet til Norge.

Les også:

Får ikke visum til freds-leir 

Ordfører reagerer på visum-avslag 

Einar den gode

Artikkeltags