Kim Are Stende jobber som klarsynt medium og healer i Lillehammer, og i høst var han med i programserien «Oh my God!» på NRK1 der han fortalte om sitt livssyn. Når Stende spår om framtida bruker han klarsynet sitt, eller han henvender seg til hjelpere på «den andre siden» for å få svar. Kan han «se» hva det kommende året vil bringe for Ringsaker, Lillehammer og Gudbrandsdalen?

- Generelt sett blir 2010 et veldig godt år for hele Hedmark og Oppland, sier Stende.

Si din mening: Hva tror du vil skje i 2010?

Kjølig sommer

- Hvordan blir været?

- De kommer ikke så mye mer snø, men det kommer til å bli en kald vinter. Påsken blir kjempefin, med gode temperaturer, litt kaldt men mye sol. Snøen blir liggende til midten av april.

- 17. maiværet, da?

- Nasjonaldagen blir nok litt kjølig og overskyet. Det blir litt regn tidlig om morgenen og om kvelden, men det blir oppholdsvær midt på dagen, så vi får en fin feiring.

- Sommer’n?

- Den blir skiftende, men litt bedre enn i fjor. Jeg ser en del regn og overskya på dagen, så det kan være lurt å kjøpe sydenferien allerede nå. Rundt fjerde juli får vi en hetebølge som varer en ukes tid. Da blir det trykkende og overskyet, men veldig varmt og fuktig, sier Stende.

Kanskje IKEA

Stende mener 2010 blir et brukbart år for det lokale næringslivet, blant annen vil vår region oppleve en vekst i turistnæringen.

- Antallet turister øker ikke så mye, men de som kommer hit legger igjen flere penger, mener vår spåmann. Han ser få konkurser blant lokal bedrifter.

- Men er det noen som driver med stoler i nærheten? De bør være litt forsiktige, mener Stende. I 2009 ble det dannet en Facebookgruppe for å få IKEA til Lillehammer. Stende er usikker på om medlemmene får ønsket oppfylt.

- Jeg ser en stor bedrift som er med i en kjede som kommer hit, men jeg vet ikke om det er IKEA, sier han.

Innlandsvirvar

Vår lokale sannsiger får ikke opp noe bilde av eventuelle kommunesammenslåinger i vårt distrikt. Også «hjelperne» forholder seg tause om temaet. Innlandsuniversitetet vil ifølge Stende se dagens lys en eller annen gang i framtiden.

- Jeg ser veldig mye uenighet, og etableringen tar litt lengre tid enn antatt. Jeg ser tallet 11. Det kan bety at det skjer noe i 2011, men det kan også bety november eller datoen ellevte i en eller annen måned, sier Stende.

- Hva med Teater Innlandet?

- Teater Innlandet blir etablert, men jeg tror ikke institusjonen blir slik man har sett for seg på forhånd. Teater Innlandet kommer til å få suksess, men først må partene innse at det er forskjellene som gjør oss sterke, sier Stende. Han tviler på teateret er i drift fra den planlagte datoen 1.april.

- Jeg får ikke datoen til å stemme, men kan selvfølgelig ta feil.

Lady Gaga?

- Kommer det noen store artister til Gudbrandsdalen i 2010?

- Jeg ser at det kommer en del musikkfolk, blant annet til et arrangement nede ved Mjøsa. Jeg ser en mannlig vokalist som jeg lurer på om kan være forgrunnsfiguren i bandet DDE, jeg synes jeg hører stemmen til vokalisten. Jeg ser også en annen konsert høyere opp mot fjellet. Kanskje det er på russetreffet på Birkebeineren skistadion, eller lenger opp i Gudbrandsdalen. Der synger en kvinnelig, vokalist som minner om Bertine Zetlitz, men jeg vet ikke om det er henne. Du skal se det er Lady Gaga, ler Stende, som mener det kommer til å dukke opp flere nye sangtalenter fra Oppland i 2010.

- Hvordan går det med Gaute Ormåsen i Melodi Grand Prix?

- Han har en fin låt med god energi, men jeg tror ikke han vinner. Han ender kanskje på andre eller tredje plass, sier Stende, som ikke ser hvem som går videre til den internasjonale finalen.

Sportsdistrikt

Ifølge Stende kommer 2010 til å bli et år med mange gode sportsresultater fra Gudbrandsdalen.

- Det er akkurat som om sportsutøverne får opp piffen. Jeg ser blant annet en ung mann som løper og får en veldig fin plassering. Skiskytterne herfra gjør det også bra, men langrennsløperne har ikke fullt så gode resultater. En jente som blir med på en dansekonkurranse kommer til å gjøre det kjempebra, sier Stende.

- Hva med Lillehammer Ishockeyklubb?

- De har slitt litt, men det kommer til å ta seg opp. Jeg er usikker på inneværende sesong, men neste år går det bedre, sier Stende.

- Hva med FFL?

- Jeg ser veldig mange glade mennesker og tror de vinner en del kamper. Jeg blir ikke forundret om de vinner serien, sier Stende.

- Hvor mange gullmedaljer tar Norge i OL?

- Jeg greier ikke å se det, sier Stende og forhører seg med en av "hjelperne" sine.

- Det blir to eller tre gull!