Gå til sidens hovedinnhold

Hytta bygd og brukt ulovlig

Artikkelen er over 7 år gammel

Ingen ferdigattest. Ingen brukstillatelse. Manglende godkjenninger. Hyttebyggeren Bjørn Dæhlie tillot seg å kutte svinger i Hafjell, og kan få høye straffegebyr etter at hytta hans brant.

– Det er et stort alvor over dette, sier seniorrådgiver Tor Falck i Øyer kommune.

I etterkant av storbrannen i Hafjell må Bjørn Dæhlie og eiendomsselskapet hans forklare hvorfor hytta har vært brukt i to og et halvt år uten formell brukstillatelse.

Les også: Nærmere brannårsaken

Se bildeserie: Bare ruiner igjen

Ulovlig bruk

Etter den eksplosive brannen forrige fredag, der Bjørn Dæhlies hytte på over 600 kvadratmeter ble lagt i aske, har kommunen gått byggesaken nærmere etter i sømmene.

For Dæhli selv, og for eiendomsselskapet hans, Sjumilskogen AS, er funnene nedslående.

For det første har hytta vært i aktiv bruk uten at det er søkt verken midlertidig brukstillatelse eller levert ferdigattest.

En av de første gangene luksushytta ble benyttet, var sommeren 2012. Da var IOC-president Jaques Rogge invitert til middag for å snakke fram en ny OL-søknad sammen med prominenser fra norsk idrettsliv og politikk.

At de hevet glassene sine i en brannbombe av ei hytte, som attpåtil var ulovlig å oppholde seg i, var det ingen som visste.

Les også: Dæhlies hytte var trolig verdt over 20 millioner

Manglet godkjenning

I tillegg til den manglende brukstillatelsen, viser det seg at det ikke forelå formell godkjenning av ansvarlig søker da byggearbeidene. ble igangsatt april 2011.

Selskapet som skulle ha ansvaret, Trysil Byggsystem AS, gikk konkurs noen uker etter at de hadde søkt byggeløyve. Deretter overtok Rolf Mobæk som ansvarlig søker. Han er daglig leder Dæhlie-selskapet Sjumilskogen AS, som har tolv storhytter for utleie i Trysil, og som kaller seg selv for storhyttespesialisten. Mobæk har driftet mange prosjekter, men i Øyer kom den lokale godkjenningen av ham, som ansvarlig søker, aldri formelt på plass.

Som om det ikke er nok, har den samme Mobæk ikke gjort jobben sin i ettertid med tanke på å sørge for nødvendig dokumentasjon til kommunen.

Det er et absolutt krav i alle byggesaker at ansvarlig søker garanterer for at alle som har jobbet på byggeplassen har den nødvendige godkjenning og autorisasjon. I Bjørn Dæhlies byggesaksmappe i Øyer kommune, finnes ingen dokumentasjon på at ting har gått riktig for seg. At Jørstad AS gikk konkurs under byggingen, og at andre overtok, er heller ikke dokumentert.

Les også: Frykter piper er skjulte brannfeller

Svært mangelfullt

– I denne mappen mangler nesten alt av dokumentasjon. Også de kontrollerklæringer som er påkrevet. Det er svært uheldig, særlig med tanke på den eksplosive brannen hvor det lett kunne gått menneskeliv. Hvis det hadde skjedd, ville dette fått svært alvorlig konsekvenser for utbygger, sier Tor Falck.

– Men kommunen har kanskje også forsømt seg ved å la byggearbeidene starte uten formell godkjenning av ansvarlig søker?

– Vi mangler den formelle godkjenningen. Det må vi ta noe ansvar for. Men hovedansvaret ligger uansett hos søker. Dette fritar dessuten ikke ansvarlig søker fra ansvaret om å påse at all dokumentasjon er i orden og at ferdigattest er utarbeidet før hytta tas i bruk.

Straffegebyr inntil 400.000

– Men så uvanlig er det vel ikke at det drar ut med ferdigattesten i et byggeprosjekt?

– Nei, det skjer fra tid til annen. Men det er et absolutt krav at det skal foreligge i det minste en midlertidig brukstillatelse før hytta tas i bruk. Det gjorde det ikke i dette tilfellet.

Tor Falck sier at det på bakgrunn av disse omstendighetene vil bli aktuelt å ilegge både tiltakshaver og ansvarlig søker et straffegebyr.

Nivået på gebyrer for slike regelbrudd, ligger fra 10.000 kroner opp mot 400.000 i de alvorlige tilfellene.

– Hvor alvorlig er det i dette tilfellet?

– Når en hytte brenner ned, slik vi har vært vitne til her, er det svært alvorlig. I tillegg forholder vi oss til en profesjonell aktør som vi forutsetter har nødvendig kunnskap om regelverket.

- I den grad vi kommer til at tiltakshaver og ansvarlig søker har opptrådt uaktsomt, så vil nok straffegebyret bli relativt høyt.

- Har Bjørn Dæhlie tatt kontakt og forklart seg om dette etter storbrannen?

- Nei, det har han ikke gjort og det beklager vi, sier seniorrådgiver Tor Falck i Øyer kommune.

Kommentarer til denne saken