Gå til sidens hovedinnhold

Ikke imponert av 40 millioner

Artikkelen er over 7 år gammel

Regjeringen legger 40 friske millioner kroner på bordet for flom- og skredsikring. Mindre enn halvparten av kommunens regning etter flommen på Kvam i 2013.

Statsbudsjettet

Flom- og rassikring er tilgodesett med 40 friske millioner i forslag til statsbudsjett. Altfor lite, mener Olav Røssum.

– Jeg overdriver ikke når jeg sier at bare kommunen har 80 millioner kroner i dokumenterte utgifter i oppryddingen etter flommen på Kvam i 2013, sier ordfører Olav Røssum (Sp).

På toppen av det kommer kostnadene for 160 berørte eiendommer på Kvam, ny fylkesveg i Veikledalen til 50 millioner, flomsikring til 100, og mye mer.

Røssum har med egne øyne sett prisen et lokalsamfunn må betale når flommen herjer. Både i kroner og øre, og i personlig påkjenning for dem som blir berørt.

– Og det kan ikke måles i penger, sier Olav Røssum, som ikke lar seg imponere av pengesummen som regjeringen nå har lagt på bordet.

– Ser man hva det koster å bygge flomsikring, så er det klart at 40 millioner kroner ikke utgjør mye. Ser man hva det koster å ikke bygge flomsikring så blir det ennå tydeligere, sier ordføreren.

Han kjemper ikke for sin syke mor. Kvam får sin flomsikring.

– Det er god samfunnsøkonomi å sikre eksisterende verdier, og det er mange plasser det trengs flomsikring, sier Røssum.

Han mener vi kan forvente flere slike hendelser, og at det derfor bør satses på å unngå at flere tettsted havner i samme uføret som Kvam.

– Og vi vet fra Kvam at det kunne ha gått mye verre enn det gjorde.

Det er foreslått 255 millioner til flom- og skredsikring over starsbudsjettet, en økning på 40 millioner kroner.

Kommentarer til denne saken