Ikke kast gamle klær

Monica Rønning i Naturvernforbundet og Solveig Heim i Lillehammer menighet arrangerer byttemarked på lørdag - der du kan kvitte deg med ting du ikke trenger lenger, og kanskje finne noe du har bruk for.

Monica Rønning i Naturvernforbundet og Solveig Heim i Lillehammer menighet arrangerer byttemarked på lørdag - der du kan kvitte deg med ting du ikke trenger lenger, og kanskje finne noe du har bruk for. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

I stedet for å kaste dem, kan du på lørdag bytte mot klær noen andre har gått lei av.

DEL

Bugner klesskapet ditt av klær du ikke bruker lenger?

– Lørdag kan du komme til oss i kirkesenteret i Lillehammer, rett sør for Hammertun skole, og ta med deg klær, bøker eller annet ting og tang du ikke trenger for å bytte dem til noe du vil ha, sier Solveig Heim.

– Hver innbygger i Norge kaster i gjennomsnitt 24 kilo med tekstiler. Vi må fokusere på mindre forbruk og mer ombruk, for det er veldig ressurskrevende å produsere tekstiler. Det kreves for eksempel mellom 7.000 og 29.000 liter vann for å produsere ett kilo bomull, forteller Monica Rønning i Naturvernforbundet i Lillehammer.

– Det er allment akseptert blant småbarnsforeldre å bytte klær som ungene har vokst ut av. Jeg håper at det kan bli vanlig å gjøre blant oss voksne også.Solveig Heim forteller at kirken har tatt et klart miljøstandpunkt, og at menighetsrådet i Lillehammer har vedtatt en rekke tiltak som de har forpliktet seg til å gjennomføre som «grønn menighet».

– Det handler om likeverd, rettferdig fordeling og å ta ansvar for hvordan vi forvalter ressursene våre. Og der passer et byttemarked perfekt. Heim presiserer at dette er et byttemarked - og det som ikke blir byttet eller gitt bort, må du ta med deg hjem igjen.

– Vi trenger å øve på å redusere miljøbelastning og ressursbruk mens vi samtidig leter etter gleden i hverdagen - og jeg håper byttemarkedet kan være et positivt avbrekk fra forbruksjaget nå før jul. Vi har snakket med Morten Jostad, som tente på ideen, og har sagt seg villig til å komme og bytte eventyr med oss.

– Jeg håper at vi på sikt kan etablere et fast byttemarked i Lillehammer og gjøre det like trendy som det har blitt i storbyene, sier Monica Rønning.

Artikkeltags