Inviterer afghanere til Lillehammer

Dag Hareide vil hjelpe afghanerne som demonstrerer foran Stortinget.

Dag Hareide vil hjelpe afghanerne som demonstrerer foran Stortinget. Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Afghanerne som har slått leir foran Stortinget, kan få studere ved Nansenskolen på Lillehammer. Det foreslår rektor Dag Hareide i et brev til inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap).

DEL

OSLO (NTB): Brevet til Bjarne Håkon Hanssen er underskrevet av Hareide, fylkesordfører i Oppland, Audun Tron, ordfører i Lillehammer kommune, Synnøve Brenden Klemetrud og rektor ved Høgskolen i Lillehammer, Gudmund Moren.

– Human bistand

– Vårt engasjement handler om to ting: At afghanerne skal få en mer human situasjon som kan bygge dem opp mens de er i Norge, og at de kan få opplæring som de forhåpentligvis får nytte av i sitt hjemland, sier Hareide til Vårt Land.

– Vi er også opptatt av at Norge med vårt engasjement i Afghanistan, skal kunne se disse menneskene som en ressurs i arbeidet for fred, demokrati og utvikling, heter det i brevet

Men brevskriverne forutsetter en egen bevilgning fra statlige myndigheter for å kunne gjennomføre prosjektet. Forslaget baserer seg ikke på å endre asylregler. Hareide sier at «det er en tredje vei», som han håper regjeringen benytter seg av.

Gjør ingenting

Ifølge Stortingets direktør Hans Brattestå er det uaktuelt å foreta seg noe med afghanerne på Eidsvolls plass.

– Vi tar denne demonstrasjonen med stor ro. Politiet må vurdere lovligheten av at de oppholder seg her, men så lenge demonstrantene ikke er til hinder for vår virksomhet, vil ikke administrasjonen be om å få dem fjernet, sier direktøren. (©NTB)

Artikkeltags