Gå til sidens hovedinnhold

– Drapet på Janne Jemtland fremstår som en ren henrettelse

Artikkelen er over 2 år gammel

Ektemannen til Janne Jemtland er en «kald og kalkulerende drapsmann» som må dømmes strengt for handlingen som «fremstår som en ren henrettelse», ifølge aktor, som la ned påstand om 18 års fengsel.

– Var det et uhell, slik tiltalte forklarer, eller var det slik at han tok fram pistolen og skjøt sin kone i panna, en handling som fremstår som en ren henrettelse, sa statsadvokat Iris Storås da hun innledet sin prosedyre i Hedmarken tingrett tirsdag formiddag.

Bevisførselen mot den 47 år gamle tidligere yrkesmilitære ektemannen ble avsluttet i forrige uke. Over to uker har retten fått høre tiltaltes egen forklaring, om hvordan skuddet som traff kona i pannen, ble avfyrt ved et uhell – og da kona holdt i pistolen.

Ektemannen er tiltalt for å ha holdt i våpen og skutt kona med våpenet på fem centimeters avstand, mens eldstesønnen lå i sengen sin og hørte skuddet gå av.

Trøbbel i ekteskapet

Motivet for drapet var problemene de to opplevde i ekteskapet og Janne Jemtlands ønske om å skilles fra ektemannen, ifølge aktor.

– Det er kanskje ikke så greit å komme hjem fra fest og bli kalt en dritt, slik han selv forklarer. Det er mye som taler for at tiltalte ikke var så rolig som han hevder. Kanskje var begeret fullt, kanskje har han fått nok av det hele, sa Storås.

Tirsdag skal partene oppsummere hvordan de opplever saken og hva som bør bli utfallet av den. Forsvarerne har varslet en påstand om frifinnelse, mens statsadvokaten mener det foreligger flere skjerpende omstendigheter rundt skuddhendelsen da Janne Jemtland (36) ble skutt i pannen i romjula i fjor.

Kald og kalkulerende

Han gikk svært langt i umiddelbart og i dagene fram til pågripelsen å rydde gårdsplassen, skjule spor og villede politi, familie og sine egne to barn. Vitneprovet til eldstegutten ble i prosedyren trukket fram som et meget sentralt bevis i saken mot ektemannen. Guttens forklaring kan i sin helhet legges til grunn, mens retten kan se bort fra så å si alt ektemannen har kommet med i retten, mener aktor.

– Når vi ser på ektemannens handlinger i tiden etter drapet, er dette handlinger som er begått for å skjule et drap. Dette er skjerpende omstendigheter, som sammenholdt med drapshandlingen begrunner en streng straff, sa Storås.

– Det vi har hørt om hans tilstand kort tid etter drapet, støtter opp om inntrykket av en kald og kalkulerende drapsmann, konkluderte hun.

Aktor Iris Storås forklarte tydelig klokken 10.57, tirsdag 28. november at drapet på Janne Jemtland ble begått under særdeles skjerpende omstendigheter, og at tobarnsfaren bør bli dømt til 18 års fengsel, med fradrag av 329 dager i varetekt.