- Jerven kan komme fra Sverige

MER JERV: Stort uttak til tross. Det er registrert mer jerv og flere kull med unger i år. Foto: Vidar Heitkøtter

MER JERV: Stort uttak til tross. Det er registrert mer jerv og flere kull med unger i år. Foto: Vidar Heitkøtter Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Den rekordstore jervstammen har ikke vært større siden overvåkingsprogrammet startet i 2001. Økningen kan skyldes innvandring fra Sverige der det ikke drives jervjakt.

DEL

En ny rapport fra Rovdata, viser at det i år ble registrert 68 valpekull. Dette er 29 flere jervekull enn det nasjonale bestandsmålet på 39. Bestandsmålet er fastsatt av Stortinget, opplyser Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

I 2011 var det registrert 58 valpekull. Samtidig som det er påvist stor økning i bestanden, har det vært stort uttak av jerv blant annet i Gudbrandsdalen. Sist vinter ble det fanget flere dyr i Lesja, Skjåk og Rauma. Uttaket i disse områdene kan forklare den positive utviklingen med færre jervdrepte sauer nettopp i disse områdene.

Forskerne antyder at en av årsakene til at jervbestanden øker så sterkt, er at en større andel av de voksne tispene har fått unger i år. Mye snø i fjellet langt utover våren og sommeren, gjorde overvåkingsarbeidet mye lettere. Også det kan være en forklaring på at det ble funnet flere jervekull.

Artikkeltags