Lillehammer er og blir landets joikahovedstad. Hver en boks med Joikakaker produseres i Lillehammer, og snart kommer Joika i pose i tillegg.

Med to forskjellige sauser.

– Boksen skal bestå. Det har aldri vært snakk om noe annet, sier Trond Andersen, sjef for 130 ansatte og hele den norske joikaproduksjonen på 830.000 bokser i året.

– Salget er svært stabilt, sier Andersen.

Mindre kaker

Markedsavdelingen i Oslo har imidlertid studert mulighetene for å få salget opp. De to posene som snart kommer i butikken har forskjellige størrelser på kakene og to forskjellige sauser.

– De unge vil kanskje ha en litt annen saus enn originalen med geitost, sier Anderesen.

Den nye Joika minis har en viltsaus med fløtemysost, mens det i originalen er geitost.

I første omgang har Andersen produsert 60.000 poser til grossistene slik at alle de store kjedene kan prøve å selge Joika i pose.

Samme prinsippet

Den nye joikaposeproduksjonslinjen har ikke kostet Andersen mer enn 2,5 millioner kroner.

– Prinsippet er det samme slik at vi bare måtte justere den etablerte produksjonslinjen noe, sier Andersen. Han er spent på om joikaposene vil bidra til økt salg eller om posekjøperne er frafalne bokskunder.

Det som imidlertid er klart, er at posene kan varmes i mikrobølgeovn. Det kan ikke boksene. Dessuten er posene lettere.

Turmat

– Og de tar mindre plass i sekken, sier Andersen som ser på Joika som turhermetikken over all turhermetikk.

Han produserer for øvrig Snurring også, nok et produkt som i det stille holder seg helt jevnt på salgsstatistikken.

Den norske hermetikkboksproduksjonen er for lengst nedlagt. Dagens hermetikkbokser importeres fra Sverige. Posene kommer fra Tyskland.

Den tomme boksen er litt dyrere enn tomme poser, men siden hermetiseringen av Joika på boks er superrasjonalisert, kommer faktisk posen ut som litt dyrere.

Med mindre posejoika slår helt feil, er det ytterligere fire poseprodukter på gang.

Joika er ikke reinskjøttkaker selv om Andersen er landets største innkjøper av småkjøtt av rein, det vil si 50 tonn.

I Joika er det også storfe- og fårekjøtt.