Gå til sidens hovedinnhold

Snøskredfaren hevet i Jotunheimen

Artikkelen er over 3 år gammel

Det er betydelig snøskredfare i Jotunheimen torsdag og fredag.

Faregraden er høynet til grad 3, betydelig, i Jotunheimen torsdag 5. april og fredag 6. april.

– Det er en kompleks situasjon, det krever mye kunnskap om skred å bevege seg trygt i bratt terreng. Gjør svært forsiktige vegvalg, advarer NVE, på sine nettsider Varsom.no.

Problemet er vedvarende svakt lag med nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø, og et nysnøflak med dårlig binding mellom glatt skare og overliggende snø.

Det kommer nysnø først på dagen med lite vind. Utpå dagen øker vinden til nordvestlig liten kuling og det vil dannes ferske fokksnøflak i Ø-S fjellsider. Det gamle snødekket vil ha varierende overflate og det gjør at nysnøen de siste to dager vil bruke ulik tid på stabilisering.

Etter ne kald påske med mye bra vær, ble de dannet overflaterim og kantkorn på snødekket mange steder. Noen steder ligger kantkorn under solskare. Det siste døgnet er det målt 10–15 centimeter nysnø som i varierende grad er vindpåvirket.

Nysnøen vil i ulik grad feste seg til underlaget avhengig av om nysnøen falt på skare, gammel fokksnø eller kantkorn/rim. I det gamle snødekket finnes det vedvarende svake lag med kantkorn. Dette laget har stor utbredelse i fjellet, men finnes på varierende dybde. Stabilitetstester fra påsken tyder på middels stabilitet, men observasjoner av skred og bruddforplantning i snødekket viser at dette kantkornlaget kan være aktivt der snødekket er tynt, skriver NVE.

Været i Jotunheimen torsdag er slik: Det ventes 6–8 millimeter nedbør, det er frisk bris fra vest, som endres til liten kuling fra nordvest om ettermiddagen. Det er -12 til -4 grader på 1.800 meter over havet og det er delvis skyet. Det blir lavere temperaturer utover dagen.