Slik skrev de Merry Christmas med traktor - måtte øve på fire jorder før de fikk det til

Artikkelen er over 2 år gammel

Fjorårets julehilsen med traktor-skrift på jordet ble sett av over en halv million på nett. I år satser Vemund Hagen og Ivar Brandvol internasjonalt.

DEL

VINSTRA: – Vi synes det er artig da, vet du. En må drive med noe attåt det vanlige lønnsarbeidet, humrer småbruker og lærer Vemund Hagen.

Mens folk flest forbereder jula med kakebaking og husvask, har han og kameraten Ivar Brandvol lekt seg med penn og papir og pønsket ut årets virale julehilsen fra Gudbrandsdalen. I fjor ble dronefilmen der de to karene skriver God jul med traktor en nasjonal hit i sosiale medier.

Krasjet drona i ei gran

Denne gangen har karene alliert seg med en amerikansk countrystjerne og oversatt julehilsenen til et språk som folk i hele verden forstår.

– Hvis en kan breake det i USA, ligger verden for våre føtter, hehe.

Det begynte trått. På første forsøk på setra til Brandvol kjørte de seg fast, og måtte ha hjelp av to traktorer for å komme ut. Senere krasjet de drona i ei gran. Fotograf Hagen måtte på bygda for å låne drone av en annen gardbruker for å få filmen ferdig.

Resultatet er to minutter dølaidyll der traktoren nærmest danser i nysnøen, og grantrær og rundballer kaster lange skygger i lav desembersol.

Men å skrive "Merry Christmas" med løkkeskrift og traktor på et snødekt jorde er ikke så lett som det kan se ut som. De to John Deere-entusiastene øvde seg på fire seterkveer på Sødorpfjellet før siste takning på Hagens egen seter, Brennsetra.

- Godt, passe flatt areal var en knapphetsressurs, så vi sparte setra mi til vi hadde kjørt oss inn, forteller Hagen.

GOD JUL: Slik kan det også sies, med traktorspor i nysnøen på et seterkve på Sødorpfjellet.

GOD JUL: Slik kan det også sies, med traktorspor i nysnøen på et seterkve på Sødorpfjellet. Foto:

Ut av det hælv-urbane

Erfaringene fra i fjor var gode å ha med seg.

– For det første så vi at det ble veldig flatt lys på filmen i fjor, da det ikke var noe sol. Derfor tenkte vi fjell og seterkve denne gangen, der solforholdene er bedre. Dessuten er det fint å vise fram litt fjellandskap. Vinstra er blitt hælv-urbant, sier Hagen.

Mange innfløkte og avanserte ideer ble tenkt ut og forkastet.

– Vi ville ikke gjøre det for fancy og rart, sier Hagen, som legger til at årets versjon med flere bokstaver og to linjer var mye mer komplisert å skrive. Også denne gangen fikk de hjelp av Ivars arkitektsøster Gunhild med å tegne ut bokstavene.

KREATIVE: Vemund Hagen og Ivar Brandvol synes det er artig å promoterer dalen og kulturen her. - Traktor og landbruk er jo det vi driver med, pluss en del andre ting, sier småbruker og lærer Hagen.

KREATIVE: Vemund Hagen og Ivar Brandvol synes det er artig å promoterer dalen og kulturen her. - Traktor og landbruk er jo det vi driver med, pluss en del andre ting, sier småbruker og lærer Hagen. Foto:

Uten vedde i år

På filmen står Ivar Brandvol, som til daglig jobber i VG, for skrivingen. Eller skal vi si kjøringen. Oppvisningen er akkompagnert av Chuck Berry-låten "Run, Run Rudolph", framført av den amerikanske artisten Whitney Wolanin.

Hun var ikke vanskelig å be da to karer fra Nord-Fron skulle ha musikk til traktorfilmen sin.

Hagen håndterer dronen.

Vedden "Lyngbjørn", som var stjerne på filmen i fjor, fikk ikke bli med på årets julehilsen.

– Han står i fjøset her, og det er ikke synd på ham. Han har paret sau så det har stått etter, sier Vemund Hagen.

Se fjorårets julehilsen her: Denne julehilsenen er sett av 350.000
 

– Hva med neste år? Nå er både God jul og Merry Christmas brukt opp ...?

– Noen har allerede foreslått at vi kan skrive på japansk. Jeg har googlet det, og det så ikke lett ut, for å si det sånn.

Inntil videre er det bare å si Merry Christmas fra Sødorpfjellet!


Artikkeltags