LILLEHAMMER: Det sier Tor Olav Steinsvoll, IT-ansvarlig ved Nord-Gudbrandsdal vidaregåande skule, avdeling Otta.
- I dag er teknologien laget for at folk skal kunne komme seg lett på nett. Mulighetene for å kommunisere er uendelige. Den utilsiktede nettbruken i skoletiden er en av konsekvensene, fortsetter Steinsvoll.
Mens Lillehammer, Mesna, Vargstad og Gausdal videregående skoler har gitt lærerne et verktøy som gjør dem i stand til å stenge PC-ene i klassen, har skolene på Vinstra og i Nord-Gudbrandsdal valgt å avstå.
Omgår problemet
- Det hjelper ikke å sperre skolens eller klassens nettilgang hvis det er åpent nett i nabolaget. Via iphone er det enkelt å omgå problemet. Uansett hvor mye vi forsker, vil det alltid være muligheter.
Steinsvoll synes for øvrig at det blir for mye fokus på at elever kan komme seg på nett i tide og utide.
Klasseledelse
- Jeg synes PC-en er blitt en syndebukk. Elever har hatt med seg jukselapper til alle tider, også før dataen kom. Det blir feil å fokusere på juksing til prøver og eksamener eller spilling og chatting i undervisningen. Vi må kunne lage eksamensoppgaver tilpasset dagens situasjon.
- Hva er løsningen?
- Klasseledelse. PC kan brukes til mange nyttige og fornuftige ting i opplæringen. For å styre dette må vi ha klasseledelse. Lærerne må blir flinkere til å lede elevene. Problematikken med klasseledelse ble synlig da PC-en kom på plass i skolen, hevder Steinsvoll.
Han sier videre at skoleeieren må sørge for at lærerne får opplæring i databruk i undervisningstimene og tips om hvordan de skal holde kontroll i klassen. Enkelte lærere er for passive og skylder på PC-en i stedet for å gjøre nødvendige grep for å endre situasjonen.
- Det er ikke bare databruk som er problem i klasserommet, men også mye annet, som for eksempel mobilbruken. Det er på tide å flytte oppmerksomheten til hvordan PC kan være til nytte som et viktig verktøy og godt pedagogisk hjelpemiddel.