Det har skjedd i samarbeid med barna selv. Barnehagen har valgt å sette et navn på det som skjer for på denne måten å ufarliggjøre det.

LES OGSÅ: Uforklarlege ting skjer i barnehagen

- Vi informerte barna sist fredag, for de må også få lov til å prate om det. Men det virker ikke som om de er så veldig opptatt av fenomenet. Det har vært lite snakk om det siden, forteller rektor ved Lalm oppvekstsenter, Anita Hølmo.

Uansett, nå har det et navn – og Kasper er ikke tilfeldig. Det er noe håndfast og noe barna forbinder med godhet – og ikke et spøkelse, sier Hølmo.

Også foreldrene har taklet nyheten med sindig ro, forteller hun. Det er ingen som har latterliggjort det som skjer, selv om meningene er delte om hva det kan være.

Rykter

Hele siste uka har det vært stille i barnehagen. Men de ansatte ved oppvekstsenteret og Vågå kommune jobber videre med å løse mysteriet. Alt de vil er å få ro - permanent.

- Vi har satt i gang en prosess med prost Paul Skuland. Hva det innebærer, har jeg ikke lyst til å fortelle så mye om. Dette er noe vi må løse, sier eiendomssjef i Vågå kommune, Rune Grindstuen.

Han har selv opplevd fenomenet og er like forbløffet som alle andre. Men det er ikke så ille som ryktene i lokalmiljøet nå vil ha det til. Det begynner å ta uante dimensjoner.

- Det er noen som har hørt at stoler og kaffekopper flyr i alle retninger. Det stemmer ikke. Det er små plastleker, magneter og små lyspærer som vi har sett, sier Grindstuen.

- Det kan være stille i flere dager og uker, men så begynner det igjen. På det verste var det hver dag, særlig om ettermiddagen etter at barna hadde gått, sier Hølmo.

Si din mening om hva du tror det er her: Tror det kan være poltergeist i barnehagen

Prøve ting

Selv om de har valgt å være åpne i forhold til presse og andre om hendelsene, er både Hølmo og Grindstuen redd for at saken skal utarte seg. Det er ingen som er redde på oppvekstsenteret - og hverdagen fungerer veldig bra. Slik skal det fortsette.

Prost Skuland sier til GD at han skal snakke med barnehageledelsen og kommunen igjen i dag. Men noe utover det vil han ikke kommentere.

- Dere er i en prosess?

- Ja, vi skal prøve litt ting framover, uten at jeg vil utdype det. Vi får heller komme tilbake til det hvis det skjer noe, sier Skuland.

- Du har opplevd noe lignende selv?

- Ikke så mye som dette. Men vi følger opp, sier prosten.

LES OGSÅ: Ordføreren: - Vi skal til botnen av dette

Andre merkelige oppleveser GD har skrevet om: