Kastes ut av landet

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Elisabeth Skundberg (30) sitter igjen alene med sin halvt år gamle datter på Biri. I går formiddag ble ektemannen Louis Darren (28) hentet av politiet. I dag blir nigerianeren sendt ut av landet.

DEL

LILLEHAMMER: Årsaken til utkastelsen er ifølge advokaten manglende arbeidstillatelse. - En håpløs situasjon, uttaler Elisabeth Skundberg til GD fra Trandum Transittmottak sent i går kveld. Dermed ser det ut til at den fire år lange konflikten med Staten og Utlendingsdirektoratet likevel ender med utvisning. Til tross for at Louis Darrens sak skal behandles ved Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Ulovlig arbeid

Darren kom til Norge i 2001 som asylsøker. Han fikk avslag. I 2003 giftet han seg med Elisabeth Skundberg fra Biri. Begge bodde den gang i Trondheim hvor Darren arbeidet i et renholdsfirma. Han fikk nå likevel oppholdstillatelse på grunn av giftermålet. Ifølge Skundberg trodde de at arbeidstillatelsen automatisk gikk i orden som en følge av oppholdstillatelsen. Men slik fungerer systemet ikke. Samme år ble Darren truet med utvisning, fordi han ikke lenger hadde gyldig arbeidstillatelse. Han hadde arbeidet fire måneder uten gyldige papirer, men hadde oppgitt inntekten til myndighetene ved å betale skatt.

Saksøkte

Saken har versert i forskjellige rettsinstanser i fire år. Tingretten ga Darren medhold, da han saksøkte Staten. Saken ble anket til Lagmannsretten, hvor Darren tapte. Nigerianeren ønsket å prøve saken for Høyesterett, men den ble avvist av Tjæremålsutvalget. - Deretter fikk vi saken inn for Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Jeg kan ikke forstå at de kan utvise min mann så lenge han saken hans skal til behandling, sier Skundberg til GD.

Uakseptabelt

Advokat Arild Humlen bekrefter overfor GD at etter all sannsynlighet vil norske myndigheter sette Louis Darren på flyet til Nigeria i dag tidlig. - Dette er helt uakseptabelt, sier Humlen til GD. Han understreker at saken handler om ulovlig arbeid for en utlending med oppholdstillatelse. Som handlet i god tro. Myndighetene mener forseelsen er utilgivelig. - Må ikke myndighetene ta hensyn til at saken skal behandles i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg? - Det har ingen automatisk utsettende effekt på utvisningsvedtaket. Likevel er det uakseptabelt at myndighetene effektuerer utkastelsen. Det er ikke enkelt å få saker opp for Menneskerettighetsdomstolen. Dette vet myndighetene. De er også informert om at Darrens sak har sluppet igjennom nåløyet. Likevel velger de å kaste ham ut nå. Dette er en alvorlig krenkelse mot familien, sier advokat Humlen til GD. Han tror det er lite sannsynlig at Darren unngår å bli kastet ut av Norge.

Artikkeltags