Ordfører og lensmann: – Den lokale ungdommen er forbilder

Lørdag ettermiddag la Nord-Frons ordfører, Rune Støstad og lensmann Jon Gaarden ut en video på YouTube og sosiale medier der de trekker fram den lokale ungdommen som forbilder i måten de har tatt vare på hverandre etter drapet på Vinstra.

DEL

VINSTRA: Ikke minst måten de viser omsorg for hverandre. Ryktespredning og harde uttalelser er også så å si blitt borte.

– Fremdeles er det mange spørsmål og stort informasjonsbehov, opplyser Støstad til GD. Han sier han har fått tilbakemeldinger som forteller at mange synes det er godt å møte levende mennesker på skjermen, som snakker direkte til dem. Ikke bare lese intervjuer. En slik video kan derfor være en måte å nå flest mulig i situasjonen vi er i, tror han.

– Må ikke la seg presse

Ifølge Støstad får også politiet mange spørsmål.

– Det er behov for å si at folk skal kunne føle seg trygge. Flere unge uttrykker at de blir presset av pågående journalister utenfra, som vil vite navn på offer og gjerningsperson. Men de skal ikke føle seg presset. Jeg har full forståelse for at media har sine ønsker og behov. Likevel er det behov for si til våre innbyggere at ingen må føle seg forpliktet til å la seg intervjue eller uttale seg. At de føler påtrykk fra media, er en stor utfordring for vårt hjelpeapparat, som møter den samme ungdommen. Jeg er glad for at de unge sier nei. Det står det stor respekt av, sier ordføreren.

Les også: Lensmann reagerer kraftig på ryktespredning: – Folk må veie sine ord og ikke komme med utsagn som skaper frykt

Les også: Oda, Jørgen og Ingrid mistet en medelev i knivdrapet: – Det er så vondt, så veldig vondt

– Ikke unges ansvar

Han presiserer at ungdom er i sin fulle rett til å si nei.

– Det er ikke de unges ansvar å snakke til pressen om det som har skjedd. I sosiale medier registrerer jeg at de unge viser følelser, og at mange har det vondt. Samtidig opptrer de støttende i disse kanalene. Veldig godt å se. Jeg ser ikke lenger tegn til ryktespredning på snap. Via skolene og direkte til folk, har vi oppfordret til å unngå slike tendenser, og ser at det har virket. Ungdommen viser klokskap. Som ordfører er det godt å kjenne på.

– Møtes med omsorg

Også langt utenfor Vinstra og Nord-Fron er mennesker preget av hendelsen.

– Jeg fikk til og med e-post fra en nordmann i Sverige, som uttrykte støtte og beundring for måten lokalsamfunnet har opptrådt på i etterkant av denne tragedien.

– I mange andre land får man inntrykk av at hendelser som dette fører til aggresjon og hat?

– Det er derfor vi skal møte det med kjærlighet og omsorg. Vi står oss best gjennom å vare på hverandre, sier ordfører Rune Støstad.

Tlf.: 977 21 000 Mail: tips@gd.no MMS/SMS: GDTIPS + mld til 2470

Artikkeltags