Så langt har kun 8 av de 31 kommunene som stemte over sammenslåing mandag sagt ja. I noen kommuner var nesten 100 prosent av innbyggerne imot.

Det er fasiten etter at innbyggerne i 29 av de 31 kommunene som hadde folkeavstemning mandag, hadde sagt sitt om hva de synes om sammenslåing med nabokommunen, ifølge Kommunal Rapport.

De fleste avstemningene ble holdt i Hordaland, Sogn og Fjordane og Trøndelag. I Hordaland sier to kommuner ja til sammenslåing og seks nei. I Sogn og Fjordane går også to kommuner for sammenslåing, mens fem sier nei. I Trøndelag vil fire slå seg sammen og fem vil ikke.

Ullensvang og Narvik legger fram sine resultater tirsdag.

Nesten 100 prosent nei

I Hordaland-kommunen Modalen sier hele 96 prosent av dem som stemte nei. Bare i to av de andre som er aktuelle for nye Nordhordland kommune er det flertall for sammenslåing. Det er Lindås (69 prosent) og Radøy (51 prosent), melderBergens Tidende.

Flertall mot er det i Fedje (83 prosent), Gulen (57 prosent), Austrheim (73 prosent), Modalen (96 prosent) og Masfjorden (73 prosent). Det jevneste resultatet kom i Meland der 50,9 prosent sier nei til storkommune. Der var valgdeltakelsen så lav som 36,6 prosent.

– Jeg trodde det skulle bli større nei-flertall siden det var såpass lav deltakelse, sier ordfører Øyvind Oddekalv (Ap).

I Voss har det vært en innbyggerundersøkelse. 70 prosent sa ja til å gå sammen med en eller flere nabokommuner. Kommunen kan slå seg sammen med Granvin, Vik og Aurland, de to siste i Sogn og Fjordane.

Voss-alternativet fikk imidlertid bare 41 prosent oppslutning i Granvin. Der vil 58 prosent bli en del av Indre Hardanger sammen med Eidfjord, Ulvik og Ullensvang.

Nye trøndelagskommuner

I Trøndelag sier Namdalseid og Fosnes ja til den nye storkommunen Midtre-Namdal, mens Flatanger vil bestå som egen kommune. Midtre Namdal kan komme til å bestå av Namsos, Fosnes, Overhalla, Namdalseid, Flatanger og Høylandet.

I Flatanger vil 74 prosent stå alene. I Namdalseid og Fosnes er henholdsvis 62 og 74 prosent for storkommune. I Namsos er det ikke folkeavstemning, men en innbyggerundersøkelse viser at 71 prosent er positive til sammenslåing.

Snåsa, Steinkjer og Verran kommune hadde også avstemninger om sammenslåing mandag. I Snåsa sier 70 prosent nei til å gå sammen med Steinkjer, mens stemmene fra Verran viser et klart flertall for sammenslåing. Ifølge Trønder-Avisa stemte 61,8 prosent for sammenslåing i Steinkjer, mens 37,2 prosent stemte nei. Valgdeltakelsen var så lav som 24,5 prosent.

– Jeg er veldig glad og fornøyd med at det ble et ja i Steinkjer. Vi ønsket ja både i Verran og Snåsa, men fikk et veldig tydelig svar i de to kommunene med forskjellige fortegn. Nå går vi mot sammenslåing mellom Steinkjer og Verran, sier Steinkjer-ordfører Bjørn Arild Gram (Sp).

I Frosta kommune har 52 prosent sagt nei til sammenslåing med Stjørdal.

Nei i Nordland

Hele 90 prosent av dem som stemte i Hattfjelldal i Nordland mandag, sa nei til kommunesammenslåing. I Grane, som er aktuell for sammenslåing med Hattfjelldal, sa 78 prosent nei til det.

I Østfold-kommunen Spydeberg sa 68 prosent nei til sammenslåing med en eller flere av Askim, Eidsberg, Hobøl, Trøgstad og Marker.

Av dem som stemte i Seljord i Telemark, sa 78 prosent nei til å slå seg sammen med Kviteseid, mens 72 prosent i Kviteseid sa nei. (©NTB)

Fakta om kommunesammenslåing

* Kommunereformen innebærer omfattende sammenslåinger av dagens 428 kommuner innen 2017.

* Kommunene har frist på seg til 1. juli 2016 med å fatte vedtak om frivillig sammenslåing.

* Kommuner som ikke vil slå seg sammen, risikerer å bli tvangssammenslått eller bli pålagt å samarbeide med andre. Det er Stortinget som tar de endelige beslutningene om dette, basert på regionale hensyn.

* Stortingets behandling skjer etter at regjeringen har lagt fram en proposisjon om en helhetlig kommunestruktur for Stortinget våren 2017.

* Hele reformen skal være på plass innen 1. januar 2020.

* Mandag 24. mai hadde 31 kommuner i en rekke fylker folkeavstemninger. Til sammen skal innbyggerne i 162 kommuner gå til urnene.

* Da 29 resultater fra mandagen forelå, hadde åtte sagt ja og 21 nei til sammenslåing.

* Valgoppslutningen har variert fra under 20 prosent til opp mot 75 prosent av de stemmeberettigede. (Kilde: NTB, Distriktssenteret) (©NTB)