Kong Harald og dronning Sonja ankom Vinstra stasjon kl 18.20 lørdag kveld, sammen med et annet par.

De er på vei til Sikkilsdalen for å feire påske der.

Det var et tiltall bivånere på stasjonen. De fikk et "hei", et smil og et vink fra dronningen. Kongeparet kom sammen med et annet par og gikk raskt inn i en ventende minibuss.

De kongelige tradisjoner opprettholdes med norsk hyttekos i Sikkilsdalen i Jotunheimen denne påsken.

I tillegg stilte både dronning Sonja og Ari Behn ut kunst på Geilo.

Tidlig fredag ettermiddag var siste post på kongehusets offisielle program før høytiden. Så var det ferie for både kongeparet og kronprinsfamilien fram til 3. april.

– Kongen og dronningen vil tilbringe påsken på hytta i Sikkilsdalen, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til NTB.

Hun har foreløpig ingen opplysninger om hvor kronprinsfamilien skal i ferien. De siste årene har kronprinsparet feriert både i Sikkilsdalen sammen med kongeparet og på sin egen hytte i Uvdal. Tiden som familie, ute av offentlighetens søkelys og med mye tid til barna, er høyt skattet av både kronprinsfamilien og kongeparet. Gleden over å nyte skiturer og gode magedrag med fjelluft sammen blir kanskje forsterket av at det er ventet eksepsjonelt flott vær denne påsken.

Stiller ut på Geilo

Prinsehytta i Sikkilsdalen var opprinnelig en gave til de svenske prinsene Gustaf Adolf, Wilhelm og Erik og ble brukt til blant annet jaktturer fram til unionsoppløsningen i 1905. I dag er anlegget i Sikkilsdalen flere tømmerhytter rundt et tun, og kongeparet har gjerne vennepar med seg dit, eventuelt kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louises familier.

I år dro prinsessens mann, Ari Behn, til Geilo der han for første gang stiller ut bildekunst. Det skjer på Dr Holms hotell, der han viser fram kunsten sin sammen med en rekke andre, blant andre Odd Nerdrum, Unni Askeland og Per Heimly.

Det er ukjent om Behn tok med seg familien til utstillingsåpningen eller om han dro alene, for så å slutte seg til svigerfamilien i Sikkilsdalen og feire påske der.

Et pussig sammentreff er at dronning Sonja også stiller ut egne kunstverk på Geilo i påsken. Fire av hennes grafiske arbeider er sendt til en fellesutstilling på Bardøla som åpnet lørdag 23. mars.

Aktiv vår

Etter påske er de kongelige straks i gang med fullt program. I tillegg til audienser, statsråd og arrangementer i Norge, venter flere utenlandsbesøk. Blant annet reiser dronning Sonja til New York i slutten av april, der hun deltar ved åpningen av utstillingen Munch vs. Warhol, med kunstneren Andy Warhols versjoner av noen av Edvard Munchs mest kjente verk.

Deretter skal kronprinsparet på offisielt besøk til USA. De skal blant annet til verdens viktigste oljemesse i Houston, der den norske standen har 40-årsjubileum. Så skal de videre til San Francisco. Imellom de to besøkene er det troneinnsettelse for Willem-Alexander i Nederland, der den nåværende kronprinsen overtar som statsoverhode etter sin mor, dronning Beatrix. Det er ennå ikke kjent om det norske kongehuset skal være representert der. (©NTB)/GD.no