23. mai er Hudkreftdagen: – En kreftform som i stor grad kan forebygges

– VIKTIG å INFORMERE: Sier Anne Rui i Kreftforeningen.

– VIKTIG å INFORMERE: Sier Anne Rui i Kreftforeningen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Onsdag 23. mai er Hudkreftdagen 2018, som markeres med kurs og foredrag ved Montebellosenteret i Mesnali.

DEL

MESNALI: Målet med Hudkreftdagen er å få oppmerksomhet om faresignaler for melanom i hud (føflekkreft) og om hvordan sykdommen kan forebygges.

Les også: Det er disse føflekkene du bør være obs på

– Hudkreft/føflekkreft er en kreftform som faktisk i stor grad kan forebygges, siden over 90 prosent av tilfellene skyldes sol og solarium. Informasjon om forebygging er derfor enormt viktig, opplyser Anne Rui, kommunikasjonsrådgiver i Kreftforeningen.

Montebellosenteret (MBS) er en nasjonal helseinstitusjon for kreftpasienter og deres pårørende. For første gang arrangerer MBS eget kurs for dem som har eller har hatt hudkreft eller føflekkreft. Kurset startet 18. mai og går til 25. mai. Blant annet med foredragsholder professor Steinar Aamdal, som har vist et enormt engasjement for at norske pasienter skal få tilgang til de nye immunterapi legemidlene. Dette har vært av stor betydning for mange melanompasienter, noe Aamdal ble tildelt Kreftforeningens hederspris for i 2017.

I 2016 fikk 2114 nordmenn føflekkreft. 330 døde. Føflekkreft, som også kalles melanom, kan oppstå overalt på kroppen. Det kan komme som en ny føflekk, eller i en man har fra før. Endrede solvaner er den viktigste årsaken til økningen i antall tilfeller av føflekkreft.

Les også: Tora Berger om føflekk-kreften

Artikkeltags