Vil at flere sjekker seg: - Livmorhalskreft er en kreftform som kan utryddes

- VIL AT ALLE SKAL SJEKKE SEG: Anne Rui (t.v.) og Berit Jevnaker i Kreftforeningen, avd. Innlandet.

- VIL AT ALLE SKAL SJEKKE SEG: Anne Rui (t.v.) og Berit Jevnaker i Kreftforeningen, avd. Innlandet. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I løpet av 2018 vil over 300 norske kvinner få beskjed om at de har fått livmorhalskreft. I framtiden ønsker Kreftforeningen at tallet bli null. Oppland ligger på landstoppen i antall som sjekker seg.

DEL

#sjekkdeg-kampanjenFørste uken i september er det #sjekkdeg-kampanjen hvor Kreftforeningen jobber for å få flere kvinner til å ta livmorhalsprøve og unngå livmorhalskreft.

Det er fjerde år på rad kampanjen arrangeres. Målet er å få flere kvinner over 25 år til å ta livmorhalsprøve – for å unngå kreft.

Les også: 3.500 doser satt i Lillehammer – nærmer seg siste frist for gratis vaksine mot livmorhalskreft

– Heldigvis er vi på riktig vei. På grunn av #sjekkdeg-kampanjen er det nå 72.000 flere kvinner årlig som tar livmorhalsprøve, og mange av dem har unngått kreft. La oss bli det første landet i verden som når nullvisjonsmålet for livmorhalskreft. Livmorhalskreft skal utryddes, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen i en pressemelding.

Hun mener det er helt realistisk at det på sikt blir svært sjelden at noen utvikler livmorhalskreft i Norge. Dersom kvinner ringer fastlegen og tar livmorhalsprøve når de får #sjekkdeg-brevet fra Kreftregisteret, vil risikoen for kreft reduseres med opptil 80 prosent.

Flere sjekker seg i Oppland enn i Hedmark

– Tallene viser at 70,3 % i aldersgruppa 25–34 år sjekker seg i Oppland, som er en bedring på 7,7 % fra 2014-2017, sier Berit Jevnaker, distriktsleder i Kreftforeningen, avd. Innlandet.

Totalt er det 2,3 % fler som sjekker seg i Oppland enn i Hedmark.

– I alder 35–69 er det 71 % som sjekker seg i Oppland, med en forbedring på 2,7 %, forteller Jevnaker.

For aldersspennet 25–69 år ligger Oppland på 6. plass i landet, der 70,9 % av de innkalte kvinnene møter opp. Hedmark ligger på 14. plass, med 68,7 % oppmøte.

#sjekkdeg

* #sjekkdeg-kampanjen ble startet av Thea Steen i 2015, i samarbeid med Det Nye og Kreftforeningen. Thea ønsket at flest mulig skulle ta livmorhalsprøve og unngå livmorhalskreft, men døde selv av sykdommen i 2016, bare 26 år gammel.

* Målet med #sjekkdeg-kampanjen er at flere kvinner tar livmorhalsprøve og unngår livmorhalskreft.

* #sjekkdeg-kampanjen har ført til at alle landets fylker har hatt stor økning i antall kvinner som tar livmorhalsprøve.

* Det er spesielt de yngste kvinnene mellom 25 og 34 år som har latt seg inspirere av kampanjen og tatt livmorhalsprøve.

* Ta kontakt med legen din og bestill time dersom du har fylt 25 år eller det er over tre år siden du tok livmorhalsprøve.

Kilde: Kreftforeningen

– En kreftform som kan utryddes

Kreftforeningen mener at livmorhalskreft er en kreftform som kan utryddes. Vi er på riktig vei i Norge, nå er det 7 av 10 kvinner under 40 år som sjekker seg, mens det før kampanjen var rundt 6 av 10 som gjorde det. Men mye gjenstår, særlig globalt. For å utrydde livmorhalskreft må flere tiltak til, både politisk, på systemnivå og individnivå.

– Det er alarmerende at over 250.000 kvinner ikke har sjekket seg på over ti år. Derfor er det viktig at alle oppfordrer sine døtre, søstre, mødre, tanter og kollegaer til å sjekke seg, avslutter Ryel.

Artikkeltags