Da politiet ransaket mannens hus fant de 3587 overgrepsbilder

ADMINISTRATOR: Tingrettsdommer Helle Rolstad. Arkivbilde

ADMINISTRATOR: Tingrettsdommer Helle Rolstad. Arkivbilde

Artikkelen er over 2 år gammel

En mann i Gjøvik-distriktet er dømt til ett års fengsel for besittelse og deling av barnepornografi.

DEL

(Oppland arbeiderblad:) Mannen er også tidligere dømt for tilsvarende forhold.

Den nye saken ble oppdaget av en amerikansk tjenestetilbyder på internett – Chatstep – som varslet om et mulig lovbrudd på deres side i fjor sommer.

«I USA har Microsoft en datamaskin som identifiserer bilder på nettet. Det aktuelle bildet var tidligere karakterisert som et ulovlig bilde, slik at dette ble automatisk plukket ut», forklares det i dommen fra Gjøvik tingrett.

150 filmer

Via Microsoft fikk Kriminalpolitisentralen (Kripos) informasjon om brukernavnet og IP-adressen til nordmannen som hadde delt bildet på chattetjenesten 26. juni 2016 klokka 14.30.

5. juli sendte Kripos så en forespørsel til Eidsiva Bredbånd om hvem som var abonnent på den aktuelle IP-adressen, som er datamaskinens unike signatur på nettet. Slik fikk de også mannens navn og postadresse.

4. oktober ble det foretatt ransaking på tiltaltes bopel i Gjøvik-distriktet. Politiet beslagla der diverse datautstyr og 333 brente CD-plater, det vil si plater det er kopiert materiale over på. Det skulle vise seg at utstyret inneholdt totalt 3587 bilder og 150 filmer med ulovlig innhold.

Prøvde å slette

Det meste av bildematerialet var forsøkt slettet, men politiet gjenopprettet alle slettede filer.

Materialet var i sin helhet lastet ned fra internett, ingenting var «hjemmeprodusert» av tiltalte. Han mistenkes derfor ikke for fysiske overgrep mot noen av barna.

Mannen i 50-årene erkjente seg skyldig etter tiltalebeslutningen da han møtte i retten denne måneden.

«Han forklarte at han for 18 år siden ble dømt for liknende, men mer alvorlig forhold. I ettertid har han vært hos psykolog for å få råd, men han har ikke gått i behandling. Han har jobbet med seg selv i forhold til problematikken og har holdt seg borte fra slike handlinger i 12–13 år. Han er usikker på sitt problem og graden av det», heter det i dommen.

– Grove overgrep

De 150 videofilene hadde en samlet spilletid på 32 timer. Alt innhold på disse, i likhet med fotografiene, viste seksuelle overgrep mot barn eller seksualisering av barn.

«Det er grove overgrep mot svært små barn og hvor noen av barnas ansikt vil kunne være gjenkjennelig. Ut fra bevisførselen er det lagt til grunn at kun ett av bildene er delt på nettet (av tiltalte, red. anm.)», skriver tingrettsdommer Helle Rolstad.

«Han erkjenner at det er forferdelig mange stygge bilder i materialet. Han forsto hvor gamle barna var», bemerker retten.

Aktor la ned påstand om fengsel i ett år og fire måneder. Straffen ble altså fire måneder kortere.

Artikkeltags