Kritiserer sein etterforskning

UTÅLMODIG: Mette Yvonne Larsen mener Øygard-saken tar for langt tid.

UTÅLMODIG: Mette Yvonne Larsen mener Øygard-saken tar for langt tid. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Politiet får nå kraftig kritikk for at etterforskningen av Rune Øygard tar lang tid. Det er nesten fem måneder siden han ble siktet for seksuell omgang med ei mindreårig jente.

DEL

Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, har sendt brev til Lillehammer-politiet med kopi til statsadvokaten der hun kritiserer framdriften, som hun mener er helt uakseptabel.

- Det er uforståelig at dette tar så lang tid. Det er provoserende og viser en manglende forståelse for den belastningen partene er utsatt for, sier hun til GD.

Det var 18. september i fjor at Rune Øygard ble anmeldt og dagen etter siktet for seksuell omgang med ei mindreårig jente.

Den gang uttalte han gjennom sin advokat at han regnet med å være sjekket ut av saken i løpet av noen dager. Utviklingen ble en ganske annen. Nesten fem måneder etter pågår fortsatt etterforskningen. Og det vil ennå ta tid før det blir avgjort om han skal tiltales for de forholdene han er siktet for.

Kritikken

Politiadvokat Lars Rune Ringvik bekrefter at de har fått brevet fra Øygards forsvarer.

- Forstår du kritikken?

- Jeg vil ikke uttale meg om det, sier han.

Han bekrefter også at de har gitt et svar. Men han ønsker ikke å gå nærmere inn på innholdet.

Hos statsadvokaten får GD opplyst at de ikke vil kommentere saken når det er politiet som har gitt svar.

Venter på rapport

Ringvik opplyser at de fortsatt venter på rapporten fra undersøkelsene som Kripos skal gjøre. Nå skal det imidlertid være utsikter til at rapporten er klar i midten av februar.

Ifølge Ringvik er det spesielt beslaglagt telefon som Kripos undersøker.

- Hva med datautstyr?

- Det har vi rimelig oversikt over, sier Ringvik.

Han opplyser at når Kripos- rapporten foreligger skal de følge opp med ytterligere «ett eller to etterforskningsskritt».

- Hva betyr det konkret?

- Det er blant annet aktuelt å foreta et avsluttende avhør av siktede, sier Ringvik.

Statsadvokaten avgjør

Når etterforskningen er avsluttet sendes saken til statsadvokaten med politiets innstilling om hvorvidt de mener det er grunnlag for tiltale eller ikke. Det er stats- advokaten som til slutt avgjør om Øygard skal tiltales. Strafferammen i slike saker er inntil seks års fengsel.

Øygard ble anmeldt av jentas mor dagen etter at han hadde deltatt på en middag på Vianvang sammen med statsminister Jens Stoltenberg, Stoltenbergs jaktkamerat og deres to sønner. Dit var også jenta invitert, men kom ikke.

Mange vitner

Det har vært avhørt om lag 60 vitner i saken. Jentas bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal har også krevd at statsministeren skal avhøres fordi han kan ha viktige opplysninger i saken.

GD er kjent med at dette blant annet skal være utsagn fra statsministeren til Rune Øygard som Øygard har formidlet videre til jenta. Stoltenberg skal ha uttalt at han aksepterte forholdet mellom de to fordi alder ikke har noen betydning i kjærlighetsforhold.

Politiet har ikke vurdert det som nødvendig å avhøre Stoltenberg. Derfor at Braathen Hjortdal bedt statsadvokaten vurdere dette. Det skal statsadvokaten gjøre når de får saken oversendt fra politiet.

To dommeravhør

Rune Øygard har hele tiden nektet all skyld, mens jentas bistandsadvokat har opplyst at det dreier seg om flere samleier over en periode fra 2009 og fram til Øygard ble anmeldt.

- Jenta har vært inne til to dommeravhør i løpet av den tiden saken har vært under etterforskning.

- Er det aktuelt med flere avhør av jenta?

- Nei, ikke slik det nå ser ut, sier Ringvik.

Øygard ville ikke ta permisjon i den tiden etterforskningen pågår, men han har vært fullt eller delvis sykmeldt hele tiden.

I november ble det klart at han skulle jobbe 20 prosent for Vågå kommune med næringssaker. Samtidig uttalte også Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen at sykmeldingen trolig blir forlenget slik at han ikke vil komme tilbake før saken av avklart.

En belastning

Jentas bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdal, sier til GD at det naturlig nok er en belastning for partene å vente på en straffesak uansett hvilken situasjon de er i.

- Derfor er jeg enig i at det er viktig at sakene kommer raskest mulig til behandling på ethvert trinn som de befinner seg, sier hun.

Artikkeltags