Hvor ble dette Lillehammer-bildet malt?

HVOR ER HVA: Lillehammer malt av Christiane Bjørn Jorde i  1927.

HVOR ER HVA: Lillehammer malt av Christiane Bjørn Jorde i 1927. Foto:

– Er det noe som kan hjelpe meg med å se hvor på Lillehammer kunstneren har stått da bildet ble malt, spurte Ragne Victoria Kolaas Stauri på Facebook. Mange har meninger om saken.

DEL

Malerisk presisjon eller kunstnerisk frihet, det er spørsmålet. Motivet fra maleriet «Vinter på Lillehammer» vekket Ragne Victoria Kolaas Stauris interesse, for hvor sto kunstneren og malte egentlig?

Jorde & Jorde

Spørsmålet ble lagt fram for medlemmene av Facebookgruppen Du vet du er fra Lillehammer når du ..., og mange hadde innspill om saken.

Sånn i farta kan bildet se ut som det er malt av den kjente Lillehammermaleren Lars Jorde (1865-1939), men det er faktisk hans ektefelle, Christiane Bjørn Jorde (1876–1950) som har laget bildet.

– Jeg hadde ikke hørt om henne før, men hvis man ser på merittlisten hennes, hadde hun fortjent mye større oppmerksomhet og en plass blant de skalte Lillehammermalerne. Det er så typisk at damene blir forbigått i stillhet, sier Stauri.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KUNSTINTERESSERT: Ragne Victoria Kolaas Stauri.

KUNSTINTERESSERT: Ragne Victoria Kolaas Stauri. Foto:

Lærer og elev

I norsk kunstnerleksikon står det at Christiane Bjørn Jorde «malte landskaper, bymotiver, interiører og blomsterbilder, figurkomposisjoner og enkelte portretter. Fargeholdningen er mørk og litt melankolsk og formspråket en storlinjet, forenklet naturalisme».

– Hun var elev av Lars Jorde, og bildene hennes kan minne om hans sine, sier Stauri.

– Sto på Jorderike

– Men hvor ble bildet malt?

– Etter en del detektivarbeid på Facebook fant vi ut at kunstneren må ha stått i Nordsetervegen, like ved Casa Rosa, eller kanskje på eiendommen hvor de bodde, den som blir kalt Jorderike, sier Stauri.

Følg diskusjonstråden her

Les også: 

Fortidsminneforeningen vil kjøpe og restaurere Jorderike

Eierne må betale 50.000 i tvangsmulkt: Absolutt siste frist for Jorderike 

Innenfor hos Sigrid Undset på Bjerkebæk

Artikkeltags