– Ta pennen fatt og skriv et fredsdikt!

INVITERER:  Anne-Thea Langvik Haavind (Pegasus-ansvarlig i Norsk litteraturfestival) barnebokforfatter Janne  Aasebø Johnsen og UNESCO-koordinator Mari  Nørstegård Tomren inviterer 2. og 3. klassinger til å ta pennen og lage fredsdikt.

INVITERER: Anne-Thea Langvik Haavind (Pegasus-ansvarlig i Norsk litteraturfestival) barnebokforfatter Janne Aasebø Johnsen og UNESCO-koordinator Mari Nørstegård Tomren inviterer 2. og 3. klassinger til å ta pennen og lage fredsdikt. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

2. og 3.-klassinger vil få en sentral rolle under folkefesten på Bjerkebæk som skal markere startskuddet for Lillehammer som UNESCO-litteraturby. Barna skal lage egne fredsdikt som skal pryde hagen til selveste nobelprisvinner Sigrid Undset.

DEL

Startskuddet for at Lillehammer er utpekt Unesco -litteraturby blir markert med folkefest i hagen hos Sigrid Undset under Litteraturfestivalen 31. mai. Dit kommer kulturminister Trine Skei Grande, og Laila Bokhari er hovedtaler.

Barnas dikt

Men langt yngre festdeltakere får også en viktig rolle, nemlig tre utvalgte klasser fra skolene i Lillehammer og omegn. Diktene de har laget skal henges opp i forbindelse med hagefesten på Bjerkebæk.

– Barn og unge og fokus på leselyst og leseglede vil være en viktig del av arbeidet vi skal utføre i litteraturbyen. Av den grunn ønsker vi å involvere barn i selve åpningsarrangementet. Vi oppfordrer derfor skoler i Lillehammer-regionen til å melde sin interesse til å delta i et prosjekt som vi kaller "Barnas Fredsdikt", sier Mari Nørstegård Tomren, koordinator for Lillehammer UNESCO- litteraturby.

Tre utvalgte klasser skal få skrivekurs med ingen ringere enn barnebokforfatter og lærer Janne Asebø Johnsen, og dette skal munne ut i at de skriver egne fredsdikt spesielt dedikert til UNESCO-åpningen på Bjerkebæk.

– Diktene vil få en sentral rolle under åpningen av Lillehammer UNESCO-litteraturby, forteller Tomren.

Kurs i mai

Barnebokforfatter Janne Aasebø Johnsen skal komme rundt til de skolene som blir utvalgt til oppdraget.

– Når skal kursene holdes?

– 14., 15. og 16. mai.

– Hva vet sju-åtteåringer om dikt?

– Barn liker rim og regler, så vi tror denne aldersgruppen fint vil klare å skrive egne dikt. De får veiledning underveis, og fantasi har de rikelig av. 

Fredsdikt

Temaet for diktene skal være "fred".

– Lillehammer er en freds- og dialogby, så derfor passer dette fint inn. Vi mener barn er opptatt av fred, og at de vet at det ikke er fred alle steder i verden. De får kjennskap til dette blant annet gjennom jevnaldrende skoleelever som har kommet fra andre land. Vi tror dette kan bli et spennende prosjekt både i norskundervisningen og andre fag. Så vi oppfordrer derfor rektorer og lærere til å melde på sine klasser, sier Tomren.

Fredsdiktene skal trykkes og henges opp ved Hønsehuset på Bjerkebæk slik at publikum får se diktene som 2. og 3.-klassinger i Lillehammer-regionen har skrevet.

Anne-Thea Langvik Haavind som er Pegasus-ansvarlig i Norsk Litteraturfestival, synes ideen om å la barn skrive fredsdikt til åpningsseremonien er en strålende idé. Hun forteller også at interessen fra barn og unge er stor for Lillteturfestivalens program Pegasus som er tilegnet deres aldersgruppe. 

Artikkeltags