Gå til sidens hovedinnhold

Vera Henriksen er død

Artikkelen er over 5 år gammel

Forfatter Vera Henriksen er død, 89 år gammel.

Familien har opplyst i en melding til Norsk telegrambyrå at hun er død.

Henriksen har et bredt og omfattende forfatterskap bak seg, mange med handling fra middelalderen og andre historiske epoker.

Vera Henriksen ble født 22. mars 1927 i Oslo som Vera-Margrethe Roscher Lund. Hun bodde i hovedstaden fram til 1940, da flyttet hun til arendalsområdet.

Trivdes i Lom

På slutten av 70-tallet flyttet Vera Henriksen og mannen Olav G. Henriksen til Lom. De satte stor pris på lokalsamfunnet og sine venner der.

– Det er Norges fineste innlandsbygd. Mine foreldre valgte godt da de gjorde Lom til sitt hjem. Det har vært et fantastisk hus og et fantastisk hjem, sa eldstesønnen Petter Henriksen i et intervju med GD i 2014.

Agent under krigen

I 1943 ble hun rekruttert til XU, som var den største og viktigste allierte etterretningsorganisasjonen i Norge under andre verdenskrig, sammen med blant andre mannen som senere ble hennes ektemann, Olaf G. Henriksen.

Henriksen studerte arkitektur, kunsthistorie og journalistikk i USA, der hun bodde mellom 1946 og 1963.

Inspirert av sin far, Oberst Ragnvald Alfred Roscher Lund, ble hun tidlig interessert i historie, især norrøn og sagalitteratur. Det hendte nok flere enn en gang at skolepensum ble skjøvet til side til fordel for Snorre.

Første boka kom i 1961

I 1961 debuterte Henriksen med boka «Sølvhammeren», som er første del av Sigrid-trilogien. Bok nummer to og tre, «Jærtegn» og «Helgenkongen», kom de to neste årene, og ble en suksess. Sentralt i trilogien står Olav Haraldsson, den til dels brutale kongen, som senere ble til Olav den hellige.

Henriksen har også skrevet sagaspill for utendørs framføring og saksprosa, som Luftforsvarets historie. Hun har mottatt en rekke litteratur- og kulturpriser, og i 1997 ble hun utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

Les også:

Olav og Vera Henriksens kunstskatter auksjoneres bort 

250 gjenstander under hammeren 

Tilbakeblikk på et langt forfatterliv