Dobbelt så mange barn får oppleve litterær moro

LITTERÆR MORO: Nå får enda flere barn  anledning til å gå på arrangementer i regi av Litteraturfestivalen. Illustrasjonsfoto.

LITTERÆR MORO: Nå får enda flere barn anledning til å gå på arrangementer i regi av Litteraturfestivalen. Illustrasjonsfoto. Foto:

Sparebankstiftelsen gir 1,5 millioner kroner til litteraturfestivalens barne- og ungdomsprogram, Pegasus.

DEL

– Dette er helt fantastisk, sier Anne-Thea Haavind, som er programansvarlig for Pegasus, det vil si barne- og ungdomsdelen av Norsk litteraturfestival i Lillehammer.

13.000 søkere

Nylig fikk festivalen gladmeldingen om at Sparebankstiftelsen gir 1,5 millioner kroner til Pegasus, og de pengene kommer godt med.

– I fjor meldte svimlende 13. 000 barn seg på våre arrangementer, men vi hadde bare mulighet til å ta imot halvparten. Vi har derfor jobbet hardt i høst for å finne midler til å utvide, slik at alle barn- og unge som ønsker å besøke festivalen skal få mulighet til nettopp det. Med gaven fra Sparebankstiftelsen for vi mulighet til å utvide programmet vårt. Vi kaller denne utvidelsen "Pegasus for alle", sier Haavind.

Helt konkret betyr det at barnehager og skoleklasser som søker om billetter til Pegasus-arrangementer, har større sjans til å få søknaden innvilget.

Artikkelen fortsetter under bildet.

JUBLER: Anne-Thea Haavind, programansvarlig for Pegasus.

JUBLER: Anne-Thea Haavind, programansvarlig for Pegasus. Foto:

Trenger støttespillere

Haavind opplyser at totalbudsjettet til Pegasus er på cirka 2,5 millioner kroner. Utvidelsen med en dobling av programmet, er budsjettert til rundt en million kroner årlig. Pengene fra Sparebankstiftelsen skal fordeles over perioden 2019 til 2021.

– Dermed dekker gaven fra Sparebankstiftelsen DNB omtrent halvparten av utvidelsen i en periode på tre år, og sikrer at vi får etablert et program som er stort nok til å møte etterspørselen. Så blir utfordringen vår å finne støttespillere som kan være med og finansiere løftet videre, for vi håper jo at Pegasus skal få lov til å nå ut til så mange barn og unge som mulig i mange år fremover, sier Haavind.

– Kan dere både øke antallet arrangementer og publikummere?

– Ja, men vi ønsker ikke å endre på formen. Vi kommer til å gjøre mer av det vi har gjort for å møte den enorme etterspørselen, sier Haavind.

Har samme målgruppe

Og nettopp den store etterspørselen er en av grunnene til at Pegasus ble prioritert av Sparebankstiftelsen. Stiftelsen deler, ifølge egen hjemmeside, årlig ut fire milliarder kroner til allmennyttige formål, og det er ikke første gang Pegasus har blitt tilgodesett med midler. Det synes Birthe M. Selvaag, rådgiver for kunst og kultur, er både gledelig og naturlig.

– Barn og unge er vår hovedmålgruppe når det gjelder tildelinger til formål innen kunst og kultur. Samtidig er faktorer som tilgjengelighet og faktisk bruk viktig i våre vurderinger av søknader. Pegasus har samme mål som oss, de gjør det bra og de har allerede et publikum, sier Selvaag.

Årets Pegasus-program blir lansert fredag 15. februar.

Artikkelen fortsetter under bildet.

DELER UT PENGER: Birthe Mørreaunet Selvaag i Sparebankstiftelsen DNB. Arkivfoto.

DELER UT PENGER: Birthe Mørreaunet Selvaag i Sparebankstiftelsen DNB. Arkivfoto. Foto:

Bokåret 2019

Litteratur og lesing får mye fokus i år. Norge skal være hovedland under den anerkjente bokmessen i Frankfurt i oktober, og 2019 er definert som nasjonalt bokår. Regjeringen skal bruke 30 millioner kroner på ulike leselystprosjekter. Pengene blir fordelt av Nasjonalbiblioteket.

Anne-Thea Haavind forteller at Pegasus har fått midler gjennom bokåret-prosjektet og har også brukt av egne utviklingsmidler for å øke kapasiteten. Pegasus har aktiviteter gjennom hele året, men de fleste arrangementene er lagt til festivalen i mai.

– Målet vårt har vært å doble antall Pegasus-arrangementer under festivalen. Med pengene fra Sparebankstiftelsen har vi kommet et viktig skritt på vegen, sier hun.

Pegasus

  • Barne- og ungdomsdelen av Norsk litteraturfestival
  • Navnet er inspirert av vinge-hesten Pegasus fra gresk mytologi, som ofte blir brukt som et symbol for poesi
  • Pegasus har helårstilbud og spesielle arrangementer under festivalen
  • Norsk litteraturfestival arrangeres i år fra 21. til 26. mai
POPULÆRT: Glade barn under et av Pegasus-arrangementene i fjor.

POPULÆRT: Glade barn under et av Pegasus-arrangementene i fjor. Foto:

Artikkeltags