Om ett år får du ikke brukt denne

FM radio

FM radio Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Tirsdag 26. april er det ett år til FM-nettet slukker i Oppland og Hedmark. Når Norge går over til digital radiolytting, vil det gjøre over ni millioner FM-radioer ubrukelige.

DEL

Etter planen skal Norge gå over til heldigitalisert radionett fra 2017. Årsakene til det er flere.

Gjennom Digital Audio Broadcasting (DAB) er det plass til flere radiostasjoner enn på den gamle FM-frekvensen. I følge radio.no er det i dag 24 riksdekkende kanaler på DAB-nettet og i tillegg flere nisjekanaler.

DAB gir også bedre lyd og større muligheter til å overføre mer enn bare lyd. Trafikkinformasjon, bilder og kart kan overføres via DAB. Driftskostnadene på et DAB-nett blir også billigere enn å vedlikeholde og utvikle det gamle FM-nettet.

Les også: ESA krever nytt svar fra Norge om DAB

I følge en pressemelding fra radio.no som er radiokanalens felles infoportal om DAB, så er det slutt på FM-sendingene i Oppland og Hedmark, 26. april 2017.

Mange ubrukelige radioer

Men så…i følge radio.no og TNS gallup er det 9 220 341 radioapparater som blir berørt av slukkingen av FM-nettet. Hvis disse går i søpla, er ikke det dårlig ressursforvaltning?

Olav Fostås, radio-ekspert i P4 har stor tro på DAB-teknologien.

Olav Fostås, radio-ekspert i P4 har stor tro på DAB-teknologien. Foto:

GD spør Olav Fostås som er radiotekniker i P4 i Lillehammer, og en av landets fremste eksperter på DAB-radio.

- Nei det er ikke nødvendigvis dårlig ressursforvaltning. Dette fordi en forsvinnende liten del av radioer som returneres til mottak på riktig måte blir til søppel. Faktisk så er 93 prosent av materialene i en radio gjenvinnbare, forteller Olav Fostås.

Av elektronisk utstyr som ble samlet inn som avfall i 2015 var det mindre enn 4,6 prosent som var radioer.

Adaptere kan gi nytt liv

Det er også muligheter for å kjøpe adaptere som gjør at man fortsatt kan bruke gamle FM-radioer. Men det anbefaler jeg å gjøre for større anlegg eller i bil. Gjelder det for eksempel en mindre kjøkkenradio så er det meningsløst, og omtrent like billig å kjøpe en nye liten DAB-radio, sier Fostås.

- Stemmer det at de første DAB-radioene som var i handelen er ubrukelige i fremtiden?

Det stemmer for så vidt. Den første DAB-standarden ble utviklet på tidlig 90-tallet. Siden den gang er teknologien forbedret og er blitt kalt DAB +. Forskjellen er blant annet at du får like god lyd på halve kapasiteten på radionettet. Det er 8-9 år siden første generasjons DA-radioer var i handelen, så du slipper å bekymre deg for dette i butikken i dag, sier Fostås.

Les også: Halve landet kan bli uten lokalradio 

Fortsatt kan man lytte til flere stasjoner på første generasjons DAB-radioer, men i 2017 er det også slutt på det i Norge.

Mange lytter digitalt allerede

En fersk undersøkelse i regi av radio.no viser at 66 prosent av radiolytterne i Hedmark og Oppland hører digital radio hver dag. Dette er over landssnittet som er på 61 prosent. 

Da fordeler lyttingen seg på enheter som DAB-radioer, nett via PC og telefon og TV.

Artikkeltags