Lå 13 døgn på sykehus etter nyresvikt

DRAMATISK: Først ble gutten sendt til Lillehammer. Derfra måtte gutten sendes videre til Rikshospitalet for så å bli sendt tilbake igjen til Lillehammer.

DRAMATISK: Først ble gutten sendt til Lillehammer. Derfra måtte gutten sendes videre til Rikshospitalet for så å bli sendt tilbake igjen til Lillehammer. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Lillehammer sykehus undersøker om det kan være en sammenheng mellom guttens kollaps og hans inntak av energidrikk.

DEL

LILLEHAMMER: Tenåringen fra Gudbrandsdalen fikk et illebefinnende etter en natt med dataspilling, hvor han drakk energidrikk for å kvikke seg opp, har mannen forklart i en Facebook-melding.

Først tilbrakte gutten én natt på Lillehammer sykehus, så fem døgn på Rikshospitalet, og til slutt sju nye døgn på Lillehammer. Ifølge familien fikk han både nyresvikt og vannfylte lunger, og lå lenge på respirator og dialyse.

Kan være en sammenheng

Lillehammer sykehus mistenker at det kan være en sammenheng mellom guttens inntak av energidrikk og kollapsen.

Sjef for barne- og ungdomsavdelingen på Lillehammer sykehus, Pål Christensen, har fortalt GD at dersom man får en bekreftelse, kan det bli aktuelt å publisere eventuelle funn i en vitenskapelig artikkel.

– Vi ser på sammenhenger, men er ennå ikke helt klar til å konkludere. Vi har tatt og analysert mange prøver, og nå jobber vi med å tolke dem, sier lege på barne- og ungdomsavdelingen Naim Degirmenci til GD. Degirmenci og hans kollegaer undersøker bredt.

– Vi ser på all internasjonal litteratur som vil være relevant i denne sammenhengen. Hovedkonklusjonen må vi komme tilbake til. Legen forteller også at de rådfører seg med andre fagmiljøer i Norge i denne saken.

Tre hjerteattakk

I Sverige i vinter fikk en ung jente tre hjerteattakk etter en utekveld hvor hun drakk såkalte «jäegerbomber» – en drink som inneholder Jägermeister og energidrikk. Hun ble værende på sykehus i tre uker. Dette er ett av tilfellene som legene på Lillehammer ser på, når de nå kartlegger årsakssammenhengen bak guttens kollaps.

Både i Norge og i Sverige har salget av energidrikk økt kraftig. Svenske leger har i flere sammenhenger gått ut i mediene med advarsel mot uvettig forbruk av energidrikk. Det har også vært søkelys på drikken i Norge. Selv om det ikke finnes entydig forskning som påviser en sammenheng, er fagfolk urolige overfor tilfeller hvor energidrikk kan ha vært en faktor forut for et illebefinnende; Spesielt i sammenheng med inntak av alkohol.

– Til advarsel for andre

14. februar la guttens far ut en melding om det som skjedde sønnen på sin Facebook-profil, til skrekk og advarsel. Meldingen har blitt delt av 2.798 personer.

– Denne statusen er ikke et ønske om oppmerksomhet, men en stor bønn til andre ungdommer, og deres til foreldre, om å passe på så de ikke får i seg for mye av slike drikker. Vi trodde ikke det var så farlig, men har virkelig fått lært hvordan dette kan gå. Jeg håper virkelig at denne historien kan føre til at ingen andre må gå gjennom det vi har gjort disse 13 døgnene, skriver faren.

Han påpekte at alt så bra ut med sønnen, men at det fremdeles gjensto en del prøver og analyser. GD har vært i kontakt med familien gjentatt ganger. Familien har ikke ønsket å bidra med informasjon i denne saken på det nåværende tidspunkt. Etter det GD forstår vil det fortsatt gå et par uker før sykehusets analyser er klare.

– Kan være skadelig for barn

– Man har sett noen enkelttilfeller hvor barn har fått hjerteflimmer av å drikke energidrikk.

I forbindelse med en reportasje i TV2-programmet «Matagentene» i januar forteller lege ved Oslo universitetssykehus, Wasim Zahid, at man har sett negative utfall hos barn som har drukket energidrikk.

– Man har sett noen enkelttilfeller med barn som faktisk har fått hjerteflimmer fordi de har inntatt store mengder. Så lenge man ikke ser de store fordelene ved å drikke noe sånt, er det heller ingen grunn til å utsette seg for eventuelle bivirkninger, sier Zahid til kanalen.

Kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard i Ringnes, som er en av flere produsenter som selger energidrikk, forteller i programmet at hovedkilder i energidrikken er sukker og at hver boks har like mye koffein som en kopp kaffe.

– Grunnen til at barn ikke bør drikke energidrikk, er fordi barn rett og slett ikke trenger det, opplyser Bruusgard til kanalen.

RELATERTE SAKER:

Ny panterekord i Oppland

Vinnere og tapere i butikken 2011

Artikkeltags