Gå til sidens hovedinnhold

Bøndene ber statsministeren komme seg ut

Artikkelen er over 3 år gammel

Katastrofen i landbruket er et faktum, derfor må statsminister Erna Solberg avbryte ferien og vise seg, sier bonde- og småbrukarlagsleder Merete Furuberg.

– Landbruket befinner seg i en skikkelig katastrofe, og ved alle andre katastrofer så stiller statsministeren opp. Jeg får daglig mange henvendelser fra fortvilte bønder, det er snakk om tusenvis av matprodusenter som rammes. Her må landets statsminister vise seg, det vil bety mye psykisk. Så må hun også følge opp med økonomisk hjelp, hvis ikke er det fare for konkurser. I tillegg er det jo vår felles matproduksjon som står på spill, og statsministeren må vise seg når en så stor krise rammer landet vårt, sier Merete Furuberg til NTB.

Bonde- og småbrukarlagslederen sendte torsdag et brev til Erna Solberg der hun oppfordrer regjeringssjefen til ved selvsyn å skaffe seg informasjon om krisen. Ved Statsministerens kontor får NTB opplyst at Solberg i første omgang ikke har planlagt å avbryte ferien for å besøke kriserammede bønder. Furuberg er skuffet.

– Vi hadde et møte med landbruks- og matminister Jon Georg Dale nå på mandag, der vi fra jordbruket la fram krav til regelendringer og krav av økonomisk karakter. Regelendringene kvitterte han ut prompte, men ga ingen løfter om penger. Han avviste det riktignok ikke, og det ble nedsatt en gruppe fra folk i jordbruket og staten som skal jobbe videre med dette. Men tar det for lang tid før det kommer sikre signaler om økonomisk hjelp vil det gå på psyken og helsa løs. Det ville betydd mye om statsministeren kom og så ved selvsyn det som er tilfellet, sier Furuberg.

Fram til Erna Solbergs ferie er unnagjort i begynnelsen av august, er det foreløpig kun lagt opp til at hun skal delta som lagleder under en fotballkamp for FNs bærekraftmål onsdag neste uke, i tillegg til at hun vil delta under Thorvald Stoltenbergs bisettelse i Oslo domkirke dagen etter. Hun avbrøt dessuten ferien sist søndag for å delta under markeringen av sjuårsdagen for 22. juli-angrepene.