Gå til sidens hovedinnhold

Lam kvalt av plastpose

Artikkelen er over 3 år gammel

Et lam som beitet på jordet til Kristen Hernes, ble kvalt av en plastpose noen har lagt fra seg.

– Man kan jo bare tenke seg hvordan lammet har hatt det. Det må ha vært grusomt, sier Kristen Hernes. Han bor på gården Randgård i Nordsetervegen i Lillehammer, og leier ut jordene på eiendommen til en bonde som har sauer der.

Mandag 2. oktober fant forbipasserende et av lammene dødt på jordet. Dyret hadde spist en plastpose som noen har kastet fra seg. Hernes befinner seg i Spania, og har ikke selv sett dyret.

– Vi vet ikke om posen har blåst hit, eller om noen har kastet den fra seg fra seg i nærområdet. Jeg lar jordet være tilgjengelig for hundeeiere og turgåere via tilrettelagte turveier, sier Hernes. Artikkelen fortsetter under bildet.

– Forferdelig å tenke på

Det er bonde Johan Ragnar Holand som eier det døde lammet. Han forteller at posen er en typisk frukt- eller brødpose.

– Jeg synes det er ille at lammet har blitt kvalt. Vi vet ikke hvor lang tid det tok, og jeg synes det er forferdelig å tenke på, sier han.

Holand sier at det ikke er uvanlig at dyr blir skadet av forsøpling, for eksempel av knuste flasker eller metallbokser med skarpe kanter.

– Jeg har heldigvis ikke vært borti noe sånt på egne dyr, men opplevde en gang en ku som ble syk etter å ha spist en ølboks, sier han.

– Plast tar liv

Forskere har i flere år pekt på problemet med plast i havet, og hvordan forsøplingen skader dyr, fisk og fugler. Kristen Hernes mener det døde lammet aktualiserer problemstillingen.

– Plast tar liv, ikke bare i havet. Det er mange andre dyr som lider på grunn av forsøpling i naturen. Lammet som døde er et tragisk resultat av folks tankeløshet, sier han.

Kan havne i fôret

Etter at Hernes åpnet for ferdsel over jordet for noen år siden, har han registrert at enkelte hundeeiere kaster fra seg poser med hundeavføring i området, og at andre slenger fra seg søppel i gressbakkene.

– Gresset blir lagt i rundballer og brukt til dyrefor. I verste fall kan husdyrene få i seg ting som kan være skadelige for dem, sier han.

– Er det et økende problem?

– Jeg vet ikke om det er mer nå enn tidligere, men det har blitt en attraktiv tursti. Min oppfordring må bli at folk må ta med seg søpla si, og gjerne plukke med seg avfall som de finner og kaste det i en søppeldunk, sier han.

Les også: Skateparken forsøples av alkohol, kondomer og sneiper. Skaterne ber besøkende rydde etter seg.