Leger advarer mot uvettig inntak av energidrikk

Gutten fra Nord-Gudbrandsdalen ble brakt til Lillehammer sykehus i all hast med luftambulanse. Han hadde påvirkninger i flere organsystemer ? hjerte, lunge, lever og alvorlig nyresvikt. Illustrasjonsfoto.

Gutten fra Nord-Gudbrandsdalen ble brakt til Lillehammer sykehus i all hast med luftambulanse. Han hadde påvirkninger i flere organsystemer ? hjerte, lunge, lever og alvorlig nyresvikt. Illustrasjonsfoto. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Lillehammer sykehus advarer mot å drikke mye energidrikk. Leger ved sykehyset ser ingen annen forklaring på hvorfor en 14 årig gutt fra Gudbrandsdal fikk en alvorlig livstruende svikt i viktige organer. LES OGSÅ:

DEL

LILLEHAMMER: GD skrev onsdag at Lillehammer sykehus undersøker om det er en sammenheng mellom energidrikk-inntak og kollapsen som en gutt fra Gudbrandsdalen opplevde i vinter. Gutten lå 13 døgn på sykehus.

Etter at GD skrev om saken i papiravisen onsdag morgen jobbet legene på spreng med materialet sitt gjennom dagen. De kan nå kommentere:

– På dette tidspunkt har vi ikke funnet annet forklaring enn inntak av energidrikk som årsak til hans alvorlige livstruende tilstand, men vi jobber fortsatt med noen uklare momenter, sier lege Naim Degirmenci.

Han og kollega Anne Kathrine Duns er to av legene ved barne- og ungdomsavdelingen på Lillehammer sykehus som har jobbet med saken.

LES OGSÅ: Lå 13 døgn på sykehus etter nyresvikt

Drakk over fire liter

I flere land er det de siste årene blitt hevdet at energidrikk-inntak har ført til organisvikt og død. Så sent som i forrige uke gikk svenske leger ut og advarte mot energidrikkene. Da hadde en ung jente opplevd hjertesvikt.

- Oss bekjent har det ikke vært et liknende tilfelle som dette i Norge tidligere, sier Degirmenci.

Gutten fra Gudbrandsdalen inntok energidrikken på et dataparty han var med på. Etter det GD har fått opplyst drakk han energidrikk og spilte dataspill i nesten et døgn. En bror og venner fant ham nærmest livløs med fråde ut av munnviken, De fikk slått alarm og gutten ble fraktet til sykehus.

– Vi fikk inn en ungdom på vår avdeling som hadde en akutt livstruende tilstand. Dette var en gutt som hadde vært på et såkalt lanparty, hvor han hadde drukket i overkant av fire liter energidrikk og annen koffeininnholdig drikk, bekrefter Degirmenci.

Gutten ble brakt til Lillehammer i all hast med luftambulanse. Han hadde påvirkninger i flere organsystemer – hjerte, lunge, lever og alvorlig nyresvikt, opplyser sykehuset.

Han tilbrakte først ett døgn på Lillehammer sykehus, så ble han sendt over til Rikshospitalet hvor han lå i fem døgn. Til slutt tilbrakte han sju nye døgn på sykehuset på Lillehammer.

Advarer andre ungdommer

Etter det alvorlige tilfellet vil legene ved barne- og ungdomsavdelingen advare barn og ungdom mot ukritisk inntak av denne typen drikke.

– Man har sett en økende trend av inntak av energidrikk blant barn og ungdom, og vi vet at dette markedsføres i utstrakt grad. Slike energidrikker brukes ofte i forbindelse med datatilstelninger og idrettsarrangementer, og vi synes det er bekymringsfullt, påpeker Degirmenci.

Legen forteller at det er rapportert i internasjonal litteratur om hendelser med alvorlig sykdom og død hos ungdom etter inntak av energidrikk.

– For oss, som helsepersonell, er det viktig å få frem at energidrikk kan ha potensielle helseskadelige effekter, jamfør Folkehelseinstituttet’s advarsler. Vi får inntrykk av at informasjonen som når fram til barn og ungdom angående energidrikk er ubalansert, sier Degirmenci.

Matmyndigheter bekymret

I 2011 gikk Folkehelseinstituttet ut med en advarsel mot at barn inntok energidrikke.

– Det er ikke bra for barn å drikke mye energidrikk. Det kan føre til søvnproblemer og konsentrasjonsvansker, men det kan også slå ut psykisk, som uro og nervøsitet, sa avdelingsdirektør på Folkehelseinstituttet Helle Margrethe Meltzer.

I en undersøkelse med 52.000 mennesker i 16 EU-land, som den europeiske mattrygghetsmyndigheten EFSA publiserte i fjor, kom det frem at seks prosent av europeisk ungdom drikker mer enn 20 bokser energidrikk i måneden.

I undersøkelsen, som ble gjengitt i VG, kom det også frem at tre prosent drikker energidrikk hver eneste dag. Aller mest glad i energidrikk var ungdom i aldersgruppen 10-18 år.

Studien ble satt i gang fordi flere EU-medlemsland uttrykte bekymring over den økende populariteten til energidrikker, særlig blant barn og ungdom.


Artikkeltags