Gå til sidens hovedinnhold

Leter etter brannårsaken rundt pipa

Artikkelen er over 7 år gammel

Forhold i og rundt pipa er fortsatt den mest aktuelle brannårsaken etter at etterforskerne gravde i brannruinene i Hafjell tirsdag.

HAFJELL: Etterforskerne har foreløpig ingen konklusjon om årsaken til brannen i hytta til Bjørn Dæhlie etter at de tirsdag gjennomførte åstedsundersøkelser.

– Vi holder alle muligheter åpne, sier etterforskningsleder Esben Olsen ved Øyer lensmannskontor.

LES OGSÅ: Frykter piper er skjulte brannfeller

LES OGSÅ: – Følte vi hadde kontroll

SE BILDESERIE: Bare ruiner igjen

LES OGSÅ GDs kommentar: Når det brenner i moderne hytter

Dæhlie avhørt

Likevel var det forholdene rundt pipa og peisen alt handlet om da etterforskere fra politiet, brannvesenet og eltilsynet arbeidet i brannruinene i går.

– Er pipa blitt mer eller mindre interessant?

– Den er fortsatt det meste interessante sporet. Det er indikasjoner på at brannen kan ha startet her, og det jobber vi med å avklare, sier Olsen.

Han mener det blir vanskelig å finne årsaken dersom det ikke er mulig å finne avvik ved pipa eller ildstedet.

– Alt er så nedbrent at det er svært krevende å finne noe, sier Olsen, som fortsetter arbeidet på tomta ytterligere en dag.

Han opplyser at eieren er avhørt via telefon.

– Han har gitt nyttig informasjon om hendelsesforløpet, og det kan bli aktuelt å be om ytterligere informasjon etter at vi er ferdig med undersøkelsene her.

LES OGSÅ: Reddet hundene og bilene

LES OGSÅ: Dæhlies hytte var trolig verdt over 20 millioner

Peisen i bruk

Peisen var i bruk da brannen oppsto. Åstedsundersøkelsen i går viste at dørene på den var igjen. Peisen er montert til en stålpipe som er forblendet med stein.

– Vi går igjennom installasjonen, blant annet forsøker vi å måle oss fram til hvor stor avstanden var til brennbart materiale. I tillegg skal vi finne dokumentasjon på materiell som er benyttet på stedet, for å sjekke om det er installert etter regelverket, sier feiermester Kai Olsen fra Lillehammer-regionen brannvesen som bistår politiet i arbeidet.

Han viser til at manglende avstander er kjente avvik i tilsynene som feierne har utført i Hafjell.

– Jeg har selv vært ute på tilsyn der vi til og med fra vegen har sett uforsvarlig arbeid på pipe som vi umiddelbart har måttet stoppe. Vi kan heller ikke utelukke at det var utført feil her, sier han.

LES OGSÅ: Bjørn Dæhlies hytte totalskadet

LES OG SE VIDEO: Bjørn Dæhlie: - En forferdelig opplevelse

Flere vil ha tilsyn

Politiets arbeid følges med interesse av hytteeiere i området.

Kai Olsen sier flere har tatt kontakt med brannvesenet med ønske om tilsyn av sine ildsteder og piper etter den dramatiske brannen natt til søndag.

Kommentarer til denne saken