Li-Glass med på milliardprosjekt

Fabrikken i Tyskland blir 1,2 kilometer lang. (Illustrasjon: Architekt Schittowski).

Fabrikken i Tyskland blir 1,2 kilometer lang. (Illustrasjon: Architekt Schittowski). Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Lillehammer-bedriften Li-Glass og dens eiere er sentrale i et milliardprosjekt i Tyskland. Li-Glass har også store planer i Lillehammer.

DEL

Begge deler dreier seg om å produsere spesialtilpassede glassløsninger til solcellemoduler på grunnlag av teknologi som Li-Glass har vært med på å utvikle. Utviklingsarbeidet er gjort bl.a. i samarbeid med SINTEF i Trondheim. Teknologien går ut på å integrere en film av solceller til strømproduksjon med vinduet, og det er denne integreringen som har vært Li-Glass' rolle i dette. Det har vært drevet prøveproduksjon med produktet en periode, og nå er det modent for kommersiell produksjon.

- I Lillehammer ønsker vi å bygge en fabrikk til 60 - 70 mill. kroner bare vi får tak i tomt, sier Erik Mæhlum i Li-Glass. - Vi har hatt kontakt med kommunen om dette, men vi har ikke funnet noen løsning ennå. I verste fall må vi finne plass til utbygging andre steder, sier han.

Selv om dette er et stort prosjekt i lokal målestokk, er det en liten brøkdel av gigantutbyggingen i Tyskland. Her er det planer om en fabrikk til 3,2 milliarder kroner. Lokalene er på 300.000 kvm., med en lengde på 1,2 kilometer. Det er sikret tomt for utbyggingen i byen Thalheim.

Utbyggingen i Tyskland skal skje gjennom selskapet Vetro Solar i Kristiansand, som bl.a. Li-Glass og familien Mæhlum står bak. Li-Glass er involvert i med en eierandel på 14,4 prosent. Andre medeiere er CG Glass i Vennesla, samt investorene Jens P. Heyerdahl og Tore Lie.

Li-Glass har vært forsøksbedrift for utviklingen av det produktet som nå står foran et gjennombrudd. For å være med på det, er det gjort store investeringer på Lillehammer. GD har tidligere omtalt en hypermoderne produksjonslinje til 20 - 30 mill. kroner.

- Vi har de siste månedene levert prøveleveranser til seks - sju av de største produsentene av moduler i verden. Det er ikke plass til å starte omfattende produksjon av dette i våre nåværende lokaler. Der vil produksjonen bli vridd mer i retning av rent utviklingsarbeid.

- I Tyskland er det planlagt en produksjon på 50 mill. kvm. standardmoduler i året. På en ny fabrikk i Lillehammer ønsker vi å produsere 3 mill. kvm. utenom standard. I våre nåværende lokaler tenker vi oss en mindre produksjon på anslagsvis 300.000 kvm i året, sier Mæhlum.

Artikkeltags