Gå til sidens hovedinnhold

Lillehammer kommune kutter terapisvømming

Artikkelen er over 7 år gammel

Mellom 15 og 20 barn med spesielle behov blir rammet av kutt i ordningen med terapisvømming.

Foreldrene er sjokkert over at barna mister et viktig tilbud de har hatt i årevis, uten forvarsel.

– Assistentene er på plass, rekvisisjoner i orden og timeplanen tilpasset. Så får vi nærmest ved en tilfeldighet høre at det er stopp.

– Ekstremt viktig

Barna til Sabine Reiss Semb, Kristina Hoel, Line Kvalheim og Kari Borud er blant dem som nå mister den ukentlige svømmetimen med fysioterapeut og spesialpedagog.

– Dette er et ekstremt viktig tilbud, som har veldig mye å si for hvordan våre barn har det fysisk og sosialt i hverdagen. Å komme i vannet og endelig oppleve mestring, samtidig som de kan trene med glede, gjør en kjempeforskjell.Tidligere har 25–30 skoleelever og barnehagebarn i Lillehammer fått tilbudet. Nå reduseres antall plasser til 10. De yngste prioriteres.

Kuttet rammer blant annet barn med autisme og Aspergers syndrom, ADHD, konsentrasjonsproblemer, epilepsi, Cerebral parese, Downs og ulike fysiske lidelser.

Kari Boruds sønn har en alvorlig blødersykdom og en ødelagt hofte som ikke kan opereres. Takket være mye trening har han – mot alle odds – kastet krykkene.

- Svømming helbredet

– At han har fått være med på terapisvømming har uten tvil bidratt til å helbrede ham, sier hun.

At de eldste barna nå mister tilbudet, rammer ekstra hardt. For mange er ikke andre fritidstilbud et alternativ. De har kanskje ikke de ferdighetene som trengs for å spille på et lag, påpeker foreldrene.– Etter svømmingen opplever vi at barna kommer hjem glade, og forteller hva de har greid.Kontaktlærer Rannei Grimstad ved Vingrom skole opplever at terapisvømming har tydelig effekt.– Vi merker det på elevene. De blir bedre fysisk, får mer gnist og har lyst til å være med.Svømmelærer og spesialpedagog Bente Laakso har ansvaret for terapisvømmingen, sammen med en fysioterapeut. Barna har med sin egen assistent fra skolen.

Tilrettelagt for elevene

– Hva er spesielt med tilbudet?

– Det er en gymtime der alt er tilrettelagt for den enkelte. Hver og en får arbeidsoppgaver å trene på i forhold til sitt eget ståsted, forklarer Laakso.Alle barna har rekvisisjon på fysioterapi. Foreldrene mener dagens opplegg er en rimelig måte å gjøre det på, og frykter at et kutt i tilbudet kan bli kostbart på sikt.

Kommentarer til denne saken