Torsdag 17. mars var studenter ved Nansenskolen og inviterte gjester, samlet til markering av 20-årsjubileet for Nansen Fredssenter. Det vil si, sentret ble opprett i 1995, og den offisielle jubileumsmarkeringen foregikk i Oslo sist høst, men man skal feire litt på hjemmebane også.

Les også: – Verden trenger et vennlig sted som Lillehammer 

– Sprø idé

Representanter for flere balkanske ambassader, ansatte ved dialognettverket i flere land, Lillehammers ordfører Espen Granberg Johnsen og Haakon Blankenborg, avdelingsdirektør i utenriksdepartementet, var blant gjestene. De som holdt innlegg ble introdusert av Steinar Bryn, seniorrådgiver ved Nansen fredssenter, og for mange kjent som senterets ansikt utad.

Men det var Inge Eidsvåg, tidligere rektor ved Nansenskolen, som hadde ideen til å starte opp dialogsenteret i Lillehammer etter et opphold i Sarajevo i 1994.

– Da Inge begynte å snakke om å starte fredssenter på Nansenskolen trodde vi han var sprø, fortalteBryn. Men nå har det altså gått mer en 20 år, og flere av dem som jobber etter fredssenterets modell understreket at opplegget virker.

- Ble dialog-pionerer

Elvir Djuliman som har jobbet med dialogprosjektet i Mostar, fortalte om hvordan fiendebilder kan endres. Da en delegasjon med lærere fra ulike folkegrupper i Mostar var på vei til Lillehammer for første gang, kranglet deltakerne allerede i bussen. Om hva slags musikk de skulle spille.

– Da de dro tilbake hadde de mange felles erfaringer, og lærerne er nå pionerer på dialogprosjektet, sa Djuliman.

Sasho Stojkovski som er tilknyttet prosjektet i Skopje i Makedonia, viste film som dokumenterte hvordan dialogarbeid i skolen har virket positivt på hele lokalsamfunnet. Suzana Agotic fortalte om et tilsvarende skoleprosjekt i Vukovar, en by som fortsatt er delt mellom ulike folkegrupper.

– Hvis vi vil ha endring må vi investere i prosessen, sa hun.

Steinar Bryn og endetiden

Inge Eidsvåg understreket at det ikke ville vært noe senter uten innsatsen og pågangsmotet til optimisten Steinar Bryn.

– Hvis endetiden kommer, og jorden er i ferd med å gå under, vil jeg holde meg i nærheten av Steinar. Da ville han si at «forholdene ikke er så ille som media vil ha det til, og at situasjonen ser mye lysere på andre planeter. Vi bør invitere noen representanter derfra hit», sa Eidsvåg, med glimt i øyet, til høy og varm, latter fra salen.

Noen fakta

Nansen fredssenter har utviklet metoder for fredelig konfliktløsning. Senteret bruker dialogseminarer som fremste virkemiddel, og driver prosjekter på Balkan, i Afghanistan, Irak, Ukraina og Kenya.