Lillehammer: Politifolk over hele Norge etterforsker saker som springer ut av Dark Room-operasjonen til politiet i Bergen. Etter at det mandag ble kjent at tre av sakene hører hjemme hos Innlandet politidistrikt, var en familiefar på Lillehammer blant dem som fikk navn og bilde lagt ut på en privat side på Facebook og presentert som en pedofil overgriper.

- Vil renvaske seg selv

GD har kontaktet mannen som vil være anonym for at ikke han og hans familie skal bli ytterligere knyttet til saken. Han har kontaktet advokatfullmektig Nicolai Løland Dolva, en lillehamring som jobber i et advokatfirma i Oslo. Dolva har gitt anbefalinger til mannen, som har anmeldt saken til politiet i Lillehammer.

Les også: Kripos stopper tusenvis av overgrepssøk hver dag

- Min klient opplever det som belastende å bli feilaktig hengt ut som en overgriper. Det tror jeg de fleste kan relatere seg til. Hans fokus er å renvaske seg selv. Han står rakrygget i dette selv, men er bekymret for hvilke konsekvenser dette kan få for familien og hans nærmeste. Han opplever dette som de verste beskyldningene et menneske kan bli utsatt for. Med bakgrunn i at han selv er familiemann er ikke dette vanskelig å forstå, sier sier Løland Dolva.

Beklager innlegget

En av dem som la ut navn og bilde av Dolvas klient har beklaget og innrømmer at han tok feil. Dette bekrefter vedkommende overfor GD. Innlegget er fjernet fra vedkommedes side.

Også politiet bekrefter at Dolvas klient ikke har noe med Dark Room å gjøre: «Jeg kan bekrefte at politiet i Lillehammer ikke etterforsker Dolvas klient for noe knyttet til de såkalte Dark Room-sakene», skriver Trond Vidar Brekke, politioverbetjentved etterforskningsseksjonen i Lillehammer til GD.

- Lillehammer er en liten by

På sin egen FB-side gir lillehammermannen uttrykk for stor fortvilelse over å ha blitt urettmessig hengt ut:

«Fortvilelse, bekymring, redde familiemedlemer. Frykt for å miste venner, tanker om hva bekjente nå vil tro om meg. Hva har skjedd? Jeg har fått navn og bilde spredd som en av de tiltalte i dark room-saken. Uskyldig. Sitter i en skvis. Politiet vil ikke gjøre noe før det er anmeldt og anmeldelse må skje i kontortid. Lillehammer er en liten by. Ryktene går fort. Skaden har allerede skjedd. Jeg har kontaktet de jeg fikk kontakte før Facebook gav meg skrivesperre pga spamming. Jeg har ingen virkemidler igjen. Er ikke dette også ett overgrep? Ikke like ille som seksuelle overgrep naturligvis, men like fullt ett overgrep. Mot meg, min troverdighet , min integritet, mitt sosiale liv. Overgrep som faktisk kan ramme mine barn, min støttende kjæreste, øvrig familie og i verste fall mitt forhold til arbeidsgiver. Jeg vet ikke hva jeg skal si eller skrive.Er helt tom etter telefonsamtaler med mine nærmeste. Jeg kan skrike "uskyldig", men vil noen lytte og hjelpe meg å spre ordet? USKYLDIG, men dømt».

Operasjon Dark Room

Fakta om operasjon Dark Room

* Etterforskningen startet i 2015 etter at en etterforsker ved Vest politidistrikt så konturene av et større nettverk i forbindelse med en overgrepssak mot en ung mann i Bergen.

* Operasjon Dark Room ble etablert, med mål om å stoppe pågående overgrep mot barn.

* Det er snakk om flere aktive nettverk der personer viser stor interesse for barn og deler bilder og filmer av seksuelle overgrep mot barn.

* Størrelsen på det samlede databeslaget er så langt på 150 terabyte, og er et av de største beslagene i norsk historie.

* Politiet har identifisert over 5.000 brukerkontoer i de ulike chattekanalene det er snakk om.

* 51 personer er involvert i sakene, alle er menn.

* De involverte er fra «alle samfunnslag». Mange har høy utdannelse og IT-kompetanse.

*18 av de 51 personene er fra Hordaland. To av sakene er henlagt. Ytterligere 31 er under etterforskning i resten av landet, i tillegg til en person i utlandet.

* Etterforskningen mot nettverket har pågått for fullt siden nyttår.

* Politiets operasjon Dark Room består av om lag 25 etterforskere i Vest politidistrikt, som blant annet har hatt et tett samarbeid med Kripos, både i enkeltsaker og i metodeutvikling.

* Spesialetterforskere fra datakrim, analytikere og etterforskere med spesialkompetanse på tilrettelagte avhør er også tilknyttet gruppen. (©NTB)

Les også: Politiet: Det vil komme flere arrestasjoner

Les også: To menn i Lillehammer-distriktet avslørt av Dark Room-operasjonen

Les også: Tre utspring fra Dark Room-operasjonen i innlandet

Les også: Gjøvik-forskere bistår politiet i kampen mot pedofile på nettet