Overlege Westads ærlighet gir nytt lovforslag fra helseministeren

INNTRYKK: Historien til ekteparet Holen Skjelsvold fra Gausdal og overlege Stian Westad (t.h.) fra Lillehammer har gjort inntrykk på helseminister Bent Høie.

INNTRYKK: Historien til ekteparet Holen Skjelsvold fra Gausdal og overlege Stian Westad (t.h.) fra Lillehammer har gjort inntrykk på helseminister Bent Høie. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Overlege Stian Westad erkjente at han gjorde en feil slik at et barn døde. Hans ærlighet fører nå til et nytt lovforslag om ærlighet fra helsepersonell.

DEL

Saken om Lillehammer-legen Stian Westad og barnet som i 2013 døde etter en feil fra ham og sykehuset i Lillehammers side, er igjen aktualisert. Det er nå TV2 som har vært i Gausdal og på sykehuset i Lillehammer og laget en rørende reportasje om hva som skjedde da Solveig ble født og tiden etterpå til serien "Vårt lille land".

Tilga legen, tross feil

For to år siden fortalte en gråtkvalt Westad på NRK Dagsrevyen om den tragiske hendelsen da nyfødte Solveig døde av fødselsskader fordi han bestemte at fødselen skulle settes i gang til tross for at det var avtalt keisersnitt på forhånd. Westad gjorde en feil, og han innrømmet det.

Ikke bare overfor det unge paret Olaf og Birgit Holen Skjelsvold fra Gausdal som mistet sin førstefødte, men også overfor hele Norge. Paret ga Westad, tross bunnløs sorg, den ultimate tilgivelsen i retur: De ønsket seg, og fikk Westad, som fødselslege for sine neste to barn. De har i dag to friske, fine sønner.

Om at foreldrene valgte Westad, tross det som hadde skjedd, sa Westad i et portrett til GD:

– Jeg har tenkt mye på den saken, og den gikk veldig innpå meg. Det står dem til ære at jeg fikk til å gå videre sammen med dem. Kan man bli ferdig med skyldspørsmålet, og være ærlige om det, kan pasientene komme i gang med sorgprosessen. Dette er en robust og fin familie, og vi fant tonen raskt når vi hadde fått sortert alt og de skjønte at sånn var det. Det var godt for meg også å kunne følge dem opp neste gang. Det var terapi for meg, rett og slett.

Om valget av Westad og tilgivelsen som ligger i det, sier Birgit Holen Skjelsvold fra Gausdal sier til TV2:

 –  Jeg tenker det er viktig å huske på det. At alle gjør feil.

Fremmer lovforslag

Helseminister Bent Høie er intervjuet i forbindelse med saken, og han mener at norske helsetjenester fortsatt har en lang vei å gå når det gjelder åpenhet og ærlighet om egne feil i møte med pasienter og pårørende. Han vil at norske sykehus skal bli pålagt åpenhet ved tilfeller av alvorlig feilbehandling og fremmer nå et lovforslag til Stortinget.

– Når det skjer alvorlige feil, så skal det tas kontakt med pasienten eller pårørende helst innen ti dager for å snakke om det. Slik at ikke pasienter og pårørende skal måtte gjøre det som i for stor grad har skjedd til nå, at de må oppdage dette selv og etterspør hva det var som faktisk skjedde, sier Høie til TV2.

Artikkeltags