Hyvää syntymäpäivää, Suomi!

Et dusin finner bosatt i Lillehammer-området samlet seg for å feire 100-årsjubileumet til Finland onsdag kveld.

Et dusin finner bosatt i Lillehammer-området samlet seg for å feire 100-årsjubileumet til Finland onsdag kveld. Foto:

Onsdag var det tid for finsk feiring i Lillehammer. 6. desember er det 100 år siden landet ble selvstendig.

DEL

LILLEHAMMER: Samtidig som 1.900 inviterte gjester troppet opp til gedigen feiring i presidentslottet i Helsingfors onsdag kveld, møtte et dusin finner bosatt i Lillehammer-området opp Parkcafeen i Søndre Park. Alle like klare for fest: Det var jo tross alt 100-årsjubileum for uavhengigheten fra Russland.

– Det er veldig hyggelig at vi har klart å samle så mange. Vi prøver å samles en gang i året, men vanligvis ikke på nasjonaldagen, forteller Sirpa Kokslien til GD.

– Nå når det var jubileum måtte vi ta det i den forbindelse, sier hun.

Via Facebook tok Kokslien initiativ til å samle finnene til feiring. Da de satt seg ned i Parkcafeen var det pyntet med finskinspirerte servietter og finske flagg. Nasjonalsangen var også printet ut, slik at allsangen med elleve vers var sikret.

Finskinspirerte servietter og flagg var blant pynten da finnene feiret seg selv i Lillehammer.

Finskinspirerte servietter og flagg var blant pynten da finnene feiret seg selv i Lillehammer. Foto:

Hyller krigsveteraner

Nasjonaldagsfeiring i Finland handler for det meste om å hylle krigsveteraner, og er på mange måter mer seremoniell og høytidelig enn den norske nasjonaldagsfeiringen – hvor lek og moro og barnetog har en sentral posisjon.

På grunn av krigshistorien, er det blant annet vanlig å tenne to lys i hvert vindu i Finland når uavhengigheten feires.

– Det er noe vi alltid har gjort. Det er for motstandsgruppene, som brukte lysene som kommunikasjonsmetode i krigen, sier Kokslien.

Blant de 1.900 gjestene som onsdag kveld var invitert til presidentslottet i Finland, var krigsveteraner som kjempet mot Sovjetunionen i Vinterkrigen fra 1939 til 1940 og igjen fra juni 1941 til september 1944 i andre verdenskrig.

På utsiden av Parkcafeen i Lillehammer ble det flagget for Finland onsdag kveld.

På utsiden av Parkcafeen i Lillehammer ble det flagget for Finland onsdag kveld. Foto:

Fikk ikke fjell i gave

Finland fikk ikke noe fjell i gave fra Norge på 100-årsdagen, slik som var foreslått. Likevel så ikke det ut til å legge noen demper på feiringen. Jubileet markeres med brask og bram flere steder også i Norge, ifølge Kokslien.

– Vi er omtrent 30 finner i området rundt Lillehammer. Det er flott å kunne samles slik som dette. Vi spiser og drikker, blir bedre kjent med hverandre og så synger vi nasjonalsangen, forteller hun.

I anledning hundreårsjubileet ville mange nordmenn gi Finland en ny fjelltopp – nemlig Ráisduattarháldi, som ligger ved grensen til nabolandet. Dersom forslaget hadde gått gjennom, ville fjelltoppen blitt Finlands høyeste punkt. Ideen vakte stor begeistring, men til slutt satt statsminister Erna Solberg (H) ned foten.

Statsministerens kontor opplyser til NTB at valget av gave falt på 750.000 kroner til en norsk skulptur utenfor Helsingfors og til å styrke Norsk-finsk filmfond med to millioner kroner.

Solberg gratulerer

Statsminister Erna Solberg har deltatt på flere markeringer av jubileet, senest i Helsingfors i november.

– Jeg vil gratulere våre venner i Finland med 100-årsjubileet. Finland er en nær og god partner for Norge, og vi samarbeider godt både bilateralt og på nordisk, europeisk og globalt nivå. Sammen utvikler vi våre nordområder, sammen jobber vi for å gjøre Norden til verdens mest integrerte region, sammen skal vi inspirere Europa og verden med gode nordiske løsninger og sammen skal vi jobbe for å være best på omstilling. Gratulerer, Finland, sier Solberg i en gratulasjon oversendt til NTB.

Oslo kommune markerer jubileet ved å lyse opp Holmenkollbakken i de finske fargene, noe som også skjer med andre monumenter over hele verden, deriblant Colosseum i Roma.

I løpet av dagen mottar også hver enkelt finne en sms med lykkønskninger fra myndighetene. Finland har rundt 5,5 millioner innbyggere. 100-årsdagen feires over hele «De tusen sjøers land», med selvstendighetsfester, konserter, kaffeselskaper, flaggheisinger og besøk ved heltegravlunder og monumenter.

Artikkeltags