Gå til sidens hovedinnhold

Norskamerikaneren Jennifer ga sin stemme via post for å unngå Trump-diskusjoner

Artikkelen er over 4 år gammel

Norskamerikaneren Jennifer Sveigdalen skulle gjerne likt å stikke hodet i sanden til det amerikanske valget var over.

I Lillehammer og Gudbrandsdalen finnes det et stort antall norskamerikanere som følger ekstra spent med når valget i USA skal avgjøres natt til onsdag norsk tid. Blir demokratenes kandidat Hillary Clinton eller republikanernes kandidat Donald Trump som blir landets neste president?

Jennifer Sveigdalen, opprinnelig fra Minnesota, er blant dem som følger ekstra nøye med. Hun er bosatt i Øyer, men er for tiden hjemme i USA.

– Det er ganske intens stemning her nå, forteller Sveigdalen på telefon til GD i overkant av to døgn før valget avgjøres.

Les også: Dette kan skape kaos på valgdagen i USA

Les også: Slik er valgdagen i USA

Stemte via post

På grunn av at amerikanske Sveigdalen nå er til stede i USA, og opplever stemningen der, har det ikke vært nødvendig for henne å stemme fra Norge. Likevel tar hun ikke turen til valglokalene onsdag. Hun ønsker ikke konfrontasjon.

– Tidligere har det vært mer balansert mellom mennesker med forskjellig ståsted. Nå er ingen redde for å være aggressive. I denne staten er jeg ikke komfortabel med å gå ut, fordi man kan havne i en ordentlig diskusjon med noen om Trump. Jeg vil ikke gå inn i noe slik, så jeg ga min stemme via post, forteller hun.

Sveigdalen er fra Minnesota, men bodde sist i i Idaho før hun flyttet til Norge. Det er også der hun nå er sammen med familien sin, og der hun må avgi sin stemme i valget.

Les også: Trump kan vinne selv om Clinton får flest stemmer

– Jeg er i en republikansk stat nå, men jeg er en registrert demokrat. Nabolaget her er veldig republikansk. Dette valget setter naboer opp mot hverandre, forteller den amerikanske øyværingen.

Noe annet enn norsk valgkamp

Sveigdalen har vært tett på både amerikanske og norske valgkamper. Hvordan informasjon fra politikerne kommer ut til velgerne er den helt sentrale forskjellen, mener hun.

– Da jeg var i Norge, sist det var valg der, følte jeg at informasjonen jeg fikk gjennom mediene var informasjon levert for at jeg skulle gjøre et valg. I USA er det sirkus. Det er fullt av falske rapporter og løgner. Det er mer som et show, forteller amerikaneren.

– Den som leverer det beste showet vinner valget, sier hun videre.

Hun trekker fram blant annet valgkampen mellom Bill Clinton og George W. Bush som et typisk eksempel på en valgkamp. Ifølge henne var det også der negative kommentarer og kampanjer, men ikke i nærheten av årets utgave.

– Det var ingenting i nærheten, sier hun.

Les også: Snoen: – Trumps siste sjanse og han grep den ikke

– Kan bli fristet til å be

De første valglokalene, på østkysten i USA, åpner klokka seks onsdag morgen. Det tilsvarer klokka 12 norsk tid. Utover dagen innrømmer Sveigdalen at hun, som vanligvis ikke ber, kan bli fristet til å gjøre akkurat det.

– Jeg er ikke en som ber, men jeg kan bli fristet til det. Hvis Trumps antall av stemmer går oppover til et nivå hvor det truer Clintons, da kan det skje. Jeg håper å holde meg unna alt. Helst vil jeg, og sannsynligvis mange andre, stikke hodet i sanden og vente til det er over, sier hun med en påfølgende latter.

Hun har følgende svar på hvorfor akkurat årets valgkamp har blitt så "intens":

– Vi har å gjøre med folk som har ekstreme ideer og tanker. USA er på et endringspunkt. Spørsmålet er bare hva som skal skje videre, sier Sveigdalen.