LILLEHAMMER: Mental Helse, Psykisk helseteam, Frisklivssentralen for Øyer, Gausdal og Lillehammer, Distriktspsykiatrisk senter (DPS) og NAV har slått seg sammen i anledning årets Verdensdag for psykisk helse.

– 10. oktober er dagen, men vi starter allerede den 4. med stand på Strandtorget og har arrangementer i hele to uker, sier Gunn Kristin Leine, leder Psykisk helseteam i Lillehammer kommune.

Utstillingsåpning på Villa Utsikten

Selve åpningen skjer på Villa Utsikten tirsdag 10. oktober.

– Det blir utstillingsåpning på Villa Utsikten med resultatet fra kurs i fotografering og tekstskriving, der brukerne selv framfører tekstene sine. Det blir nok en like sterk opplevelse som det var i fjor, mener Leine, og legger til at tekst og foto er samlet i en bok og at det er parallelutstillinger på bibliotekene i Lillehammer og Gausdal.

12. oktober er det gratis foredrag for alle med Trond Klåpe i Litteraturhuset.

Det er første gang så mange lokale aktører samarbeider om Verdensdagen for psykisk helse.

Årets tema er "Noe å glede seg over"

– Årets tema er «Noe å glede seg over». Tenker vi samarbeid, kan det bli enda mer å glede seg over når vi er flere som jobber mot samme mål, sier Anne Skyberg Røseng, psykiatrisk sykepleier i Psykisk helseteam.

Nå håper de mange kommer og snakker med dem på stand 4. oktober. Frisklivssentralen arrangere quiz, det blir loddsalg, Strandtorget har sponset frukt – og ikke minst blir det informasjon og utdeling av brosjyrer om kurs og gruppetilbud fra både Frisklivssentralen og Psykisk helseteam.

- Fortell hva som gleder deg

– Vi inviterer folk til å fylle ut lapper med smått og stort som er «noe å glede seg over». Disse har vi tenkt å bruke for å se hva det er som gjør folk glad, for det kan jo variere fra en god kopp kaffe til en tur på Kilimanjaro, sier Røseng.

– Det finnes hjelp om du er klar for å ta tak selv og her er det lav terskel for å ta kontakt, lover Tone Karlsen, leder for Frisklivssentralen Øyer, Gausdal, Lillehammer.

– Vi står på stand for å vise ansikt og møte folk der de er, sier Leine.

– Det er lettere å stå opp når en gleder seg til noe, og viktig å komme seg ut. Mange henvises til Frisklivssentralen bare for å komme seg ut blant andre, forteller Astrid Rieber-Mohn ved Frisklivssentralen.

Verdensdagen for psykisk helse

Verdensdagen for psykisk helse er Norges største opplysningskampanje for psykisk helse.

Startet i 1992 da World Federation for Mental Health satte 10. oktober som en dag for å fremme økt bevissthet om psykisk helse over hele kloden og markeres i over 150 land.

Dagen skaper åpenhet og gir kunnskap om psykisk helse.

Årets tema er «Noe å glede seg over».

Mental Helse har siden 2003 koordinert arbeidet med Verdensdagen i Norge på oppdrag fra Helsedirektoratet..

I 2016 var det 900 arrangementer i Verdensdagen-regi i Norge, noe som gjør det til den største kampanjen om psykisk helse i Norge. Lokale arrangører står bak de aller fleste markeringene.